Zidne pločice

Pločice su vrlo važni elementi svakog doma. One se mogu postavljati na zidovima, stropovima ili podovima, a najkorisnije su za kupaonske i kuhinjske prostorije. Naime, pločice su namijenjene štićenju golih zidova od različitih utjecaja, kao što su voda, dim te ostali utjecaji tijekom pripremanja obroka. One mogu biti izrađene od različitih vrsta materijala, ovisno o prostoriji za koje se koriste, kao što su keramika, staklo, porculan i mramor.

Kada je riječ o zidnim pločicama, one mogu biti rađene i od drva ili mineralne vune. Za razliku od vanjskih pločica, zidne pločice također mogu biti glatke kao staklo (u nekim slučajevima one su i rađene od stakla), jer trenje nije važno, a time mogu biti i sklonije lomljenju. Jedini nedostatak zidnih pločica je taj što one mogu biti korištene samo za unutarnje zidove, dok vanjske pločice možete postaviti i u unutarnjim prostorima. 

Vrste zidnih pločica

Travertin zidne pločice

Travertin je prirodni kamen, odnosno porozni talog vapnenca iz izvorskih voda, a koji je otporan na kiseline i lužine. Travertin predstavlja kamen kao što su granit, oniks, mermer, škriljac i krečnjak. Osim za oblaganje zidova, travertin pločice mogu se koristiti i u eksterijerima.

Keramičke zidne pločice

Keramičke pločice dobivaju se kroz proces grijanja i hlađenja prirodne gline i minerala. Da bi se postigao željeni izgled i dojam prostorije, keramičke zidne pločice dolaze u širokoj lepezi boja, veličina, oblika i tekstura. Keramičke pločice također su i najtraženije pločice za oblaganje zidova.

Porculanske zidne pločice

Porculan se proizvodi od prirodne gline, odnosno porculanske se pločice stvaraju zagrijavanjem rafinirane gline. Porculanske su pločice po sastavu tvrđe od keramičkih te obično imaju upijanje vode ispod 0,5 %, što je izvrsno za kupaonske prostorije gdje je vlaga najprisutnija.

Kvarcne zidne pločice

Kvarc je metamorfičan kamen s prirodnim, ali elegantnim i sjajnim izgledom. Kvarcne pločice dolaze u različitim bojama i teksturama te su strahovito izdržljive i svestrane. One su vrlo pogodne za poslovne prostore, a osim za oblaganje zidova, mogu se koristiti i za oblaganje podova, ali i za vanjske prostore.

Mramorne zidne pločice

Mramor je vrlo izdržljiv kamen koji postoji u gotovo svakoj boji, zbog varijabilnosti sastavnih materijala. Mramorne pločice daju poseban karakter svakoj prostoriji, a idealne su za dnevni boravak ili poslovne prostorije. Mramorne pločice dolaze i u različitim teksturama, a najčešće su glatke i sjajne teksture.

Granitne zidne pločice

Granit je “vatreni” kamen, a koji se dobiva hlađenjem i očvršćivanjem lave ili magme. Granitne zidne pločice razlikuju se po svojim malim točkicama na površini, ali i po svom bogatstvu boja i vizualne dubine, stoga svaka granitna pločica predstavlja remek djelo prirode.

Šljunčane i kamene zidne pločice

Šljunčane i kamene mozaik pločice daju posebnu prirodnu ljepotu u zatvorenom prostoru. Prirodni tonovi i jedinstven oblik svake pločice podarit će poseban karakter za mjesto pored tuša ili za kupaonske zidove. Osim za unutarnje oblaganje, ove pločice se mogu koristiti i za vanjsko oblaganje.

Oniksne zidne pločice

Oniks je mekši kamen s vrlo zahvalnom kvalitetom koja ne postoji u ostalom kamenju. Oniks pločice su najprikladnije za unutarnje zidove, a mogu se koristiti i za prometne vanjske površine. Oniksne pločice dolaze u toplim bojama, odnosno u bijelim, smeđim i narančastim nijansama.

Staklene zidne pločice

Staklene zidne pločice mogu oživjeti bilo koji prostor sa svojim odvažnim i jakim kvalitetama. One dolaze u različitim bojama, a mogu biti i prozirne. Staklene pločice imaju nezamjenjivo mjesto u uređenju doma, a svakoj prostoriji daju poseban moderan izgled. Prozirne staklene pločice također vizualno proširuju prostor.