Zidar

Osnovni posao zidara jest zidanje pojedinačnih građevinskih elemenata s ciljem njihova povezivanja u stabilnu i tvrdu konstrukciju. Laički rečeno, zidari slažu kamene blokove, opeku ili blokove od nekog drugog materijala te ih spaja žbukom. Zidari postavljaju temelje za daljnje gradnje objekata; grade zidove, stupove, mostove, betoniraju ceste i sl. Zidari obavljaju poslove koji se tiču postavljanja hidroizolacije, kanalizacije, okvira za prozore i vrata i sl. Posao zidara započinje pregledavanjem i upoznavanjem skica, nacrta i crteža budućeg objekta.

Zidari daju savjete pri rješavanju izvedbenih problema u vezi gradnje objekta te ujedno stručno i kvalitetno ispunjavaju zahtjeve projektanata. Zidar kao i svaki drugi kvalificirani građevinski radnik obavlja poslove u struci te za svoj rad odgovara glavnom poslovođi. Zidar je odgovoran za kvalitetu obavljenog posla te mu je dopušteno racionalno korištenje dostupnih alata i materijala. Svoj posao mora obavljati savjesno te u skladu s propisanim procesima i pravilima zaštite na radu.

Što treba znati zidar da bi uspješno obavljao zidarski posao?

Znanja koja su poželjna kod budućeg zidara odnose se na znanja o svim elementima građenja te o načinu njihovog povezivanja u stabilnu konstrukciju. Kako bi zidar uspješno i kvalitetno napravio svoj posao, nužno je poznavanje različitih vrsta građenja te poznavanje različitih građevinskih materijala. Osim toga, važno je znati kako upotrijebiti građevinske materijali pri zidanju, žbukanju, betoniranju ili drugim zidarskim poslovima, jer elementi budućeg zida trebaju biti povezani na poseban način; pogotovo na mjestima za otvore vrata i prozora, na spojevima pregradnih i glavnih zidova i sl.

Zidar mora znati čitati tehničku dokumentaciju poput nacrta i skica kako bi prema njima znao nazidati objekt od temelja do krova. S obzirom na to što nacrt govori zidaru, zidar na temelju njega mora moći predočiti o kakvoj je građevini riječ, kako će povezivati pojedine elemente te koje će materijale pritom koristiti. Zidar također mora predočiti kako će se novoizgrađeni objekt uklopiti u postojeću skladnu cjelinu koju će tvoriti s ostalim građevinama. Ostala znanja zidara odnose se na postavljanje kanalizacije i uređenja vanjskih površina. Poželjne vještine jesu brza i točna procjena razdaljina, vertikalnosti i horizontalnosti.

Kvalitetan zidar mora imati dobru tjelesnu snagu, mora biti izdržljiv te imati dobru psihomotornu spremnost i dobro zdravstveno stanje. Kako bi zidarski poslovi bili dobro obavljeni radnici (zidari) moraju imati iznimno dobar vid, sluh, ali i osjećaj ravnoteže. U suprotnom, problemi s ravnotežom, strah od visine te bolesti koje izazivaju vrtoglavicu ili nesvjesticu mogu narušiti kvalitetu posla, ali i koncentraciju radnika.

Posao zidara

Zidari se u svome poslu koriste libelom, kutomjerom, metrom i ostalim građevinskim pomagalima kako bi provjerili dimenzije, okomitost i ostale karakteristike zida s ciljem kvalitetne gradnje novog objekta. Oni svoj posao obavljaju u svim vremenskim prilikama, često rade na otvorenom, na visinama ili pak u građevinskim jamama. Iz tog je razloga nužno dobro zdravstveno i tjelesno stanje zidara.

Budući zidari se za zidarski posao mogu obrazovati u obrtničkim ili industrijskim školama u trajanju od tri godine. Nakon toga slijedi praksa tijekom koje će se mladi zidar dodatno usavršiti. Nakon toga, zidari imaju mogućnost polaganja majstorskog ispita što će im omogućiti napredovanje u poslu te dati dobre temelje za otvaranje vlastitog obrta.


Vaše prijave pošaljite na mail info@nivotrgovina.hr