Uređenje kuhinje

Kao što smo već pisali u članku moderne kuhinje, kuhinje su prostorije koje bi vas trebale prizivati da kuhate što više i da stvarate nove obiteljske uspomene.

Kako urediti kuhinju?

Zbog toga, morate se posebno pobriniti o uređenju kuhinje. Važno je da ona bude odraz vas i vaše obitelji, jer upravo tako će svi voljeti provoditi vrijeme tamo.

S obzirom da ste vjerojatno ograničeni prostorom, u par rečenica savjetovat ćemo vam kako da uredite velike, a kako male kuhinje. Dok razmišljate o svojoj novoj kuhinji, pazite i na to da bude barem u sličnom stilu kao što je ostatak vaše kuće ili stana, pogotovo ako se kuhinja spaja s dnevnim boravkom ili blagavaonom.

Uređenje malih kuhinja

Nažalost, kod malih kuhinja ne možete baš računati da će zadovoljiti sve vaše potrebe za prostorom. No, na razne načine možete iskoristiti postojani prostor. Važno je da odredite gdje će vam biti bitni elementi svake kuhinje, odnosno štednjak, hladnjak i sudoper, a zatim razmatrajte gdje možete ostatak kuhinjskih elemenata posložiti. Na početku vam odmah savjetujemo da ni ne pokušavate urediti svoju kuhinju tamnim bojama, pogotovo ako imate manjak prirodnog svijetla jer će tamne boje samo dodatno smanjiti prostor. Koristite svijetlije boje koje će dati vašem prostoru da diše, a igrajte se i s osvijetljenjem jer bi ono moglo dati toplinu kuhinje koja se mogla postići tamnijim bojama.

Uređenje male kuhinje je komplicirano jer želite iskoristiti svaki kutak, no nisu svi ljubitelji visećih kuhinjskih elemenata – koji također mogu dati osjećaj prezatvorenog prostora. Umjesto njih, možete iskoristiti obične police ili otvorene ormariće. U njih, osim što možete posložiti stvari potrebne za kuhanje, također možete i postaviti koji dekorativni element kako bi dobili na osobnosti kuhinje. Također, kuhinje podiže i postavljanje zelenih biljaka, na primjer, začina koji će dodatno obojati vašu kuhinju te ćete uvijek imati i svježih začina koji će oživiti vašu hranu.

Ako se vaša mala kuhinja spaja s blagavaonom ili dnevnim boravkom, možete ugraditi šank na kojem će vaši gosti ili djeca moći biti s vama dok kuhate. Također, ispod njega možete imati dodatni prostor za spremanje stvari.

Uređenje velikih kuhinja

Kao što kod malih kuhinja može biti problem s manjkom prostora, u velikim kuhinjama može doći do problema viška prostora – pogotovo ako niste niti vješti niti zainteresirani kuhar. No, uređenje velikih kuhinja ipak je malo lakše pošto ju možete urediti više prema vašem ukusu, bez razmišljanja o tome gdje ćete što staviti. Kao i kod malih kuhinja, savjetujemo da najprije započnete s pozicijama glavnih elemenata svake kuhinje kako bi znali gdje postaviti ostali kuhinjski namještaj kako bi vam sve ipak bilo nadohvat ruke.

Ako imate prirodnog svijetla, iskorištavajte to maksimalno, a s obzirom na veličinu prostora otvara vam se i prostor za više dekorativnih elemenata. Dugačka stropna svijetla dat će osobnost vašoj kuhinji, dok se razne police mogu integrirati u sklopu ostatka kuhinjskog namještaja. Kod uređenja velikih kuhinja ne morate odmah misliti o svakom dekorativnom elementu, već kuhinju polako nadograđujte.

Na zidove kuhinje također možete postaviti razne okvire s receptima bake ili mame, ili pak ploče za dječje crteže i uspomene koje će vas uvijek razveseliti kada kuhate. Igrajte se s bojama i stilovima kuhinje i stvorite atmosferu u kojoj ćete se osjećati kao pravi kuhar ili kuharica, i u kojoj ćete moći kuhati najfinije uspomene!