Kuhinjski šank

Kuhinjski šank stvara praktičniji i povezaniji prostor s blagavaonicom ili dnevnim boravkom, kako za malu kuhinju tako i za veliku. Što se tiče male kuhinje, šank je vrlo korisna opcija jer stvara dodatni radni prostor ili prostor za objedovanje. Osim svoje praktičnosti, šank daje poseban i moderan izgled svakoj kuhinji. Njegova osnovna funkcija nekada je bila za služenje alkoholnih pića u gostionicama, no danas šank predstavlja mnogo više.

Naime, on se u današnje vrijeme izrađuje u različitim oblicima, materijalima, veličinama i bojama. Drugim riječima, stilovi šankova su neograničeni te svatko može pronaći svoj idealan kuhinjski šank. Oni se najčešće postavljaju kako bi povezali kuhinju i blagavaonicu ili kuhinju i dnevni boravak, a šank također može preuzeti glavnu ulogu za objedovanje ako je kuhinjski prostor nedovoljan za veliki stol i stolice.

Dizajn kuhinjskih šankova

Prije samog postavljanja šanka u kuhinju, važno ga je bojom, materijalom i dizajnom uklopiti u izgled kuhinje, odnosno u cjelokupan ambijent dnevnog boravka. Za poseban izgled šanka potrebna je i rasvjeta. Iznad šanka možete ugraditi glavnu rasvjetu koja će vam zasigurno trebati tijekom pripremanja obroka ili objedovanja. Uz to, u šank možete ugraditi i posebnu prigušenu rasvjetu za stvaranje opuštene atmosfere. Ponuda šankova na tržištu danas je zaista bogata, stoga prepustite se mašti i idejama te istaknite svoj šank na najbolji mogući način. Brojni dizajneri pak savjetuju kako biste trebali izbjegavati velike kontraste u bojama, ali i upotrebu različitih materijala. Primjerice, ako u vašoj kuhinji dominira materijal kao što je drvo, metalni šank neće biti najbolje rješenje. Ukoliko uz šank kupujete i barske stolice, njih biste također trebali uskladiti s okolinom.

Dimenzije kuhinjskih šankova

Prolaz pored kuhinjskog šanka trebao bi biti minimalne širine od 80 centimetara, no ako ćete na toj strani postaviti i barske stolice, prolaz bi trebao biti znatno širi. Za svaku barsku stolicu također je potrebno oko 60 centimetara širine šanka. Kada je riječ o visini šanka, ona optimalna se kreće od između 95 i 105 centimetara, a na kojoj se može koristiti standardna barska stolica.

Oblici kuhinjskih šankova

Oblik šanka ovisi o veličini i rasporedu prostora u kuhinji, a najčešći oblik je klasični, odnosno izduljeni oblik. Zaobljeni šankovi idealni su za spajanje prostorija, a šankovi u obliku slova L najpogodniji su za veće prostore. Naime, jedan krak slova L može služiti za objedovanje, dok drugi krak možete pretvoriti u radni prostor ili prostor za odlaganje kuhinjske opreme. Neki se pak odluče dizajnirati šank kao kuhinjski otok, u koji se pored radne površine ugrađuje i sudoper.

Ovime šank dobiva potpuno drugačiju dimenziju i novu funkcionalnost. Šankovi također mogu biti u manjim oblicima, kao što su zidni kuhinjski šankovi koji se postavljaju pomoću određenih nosača. No, takvi šankovi uglavnom služe za ispijanje kave i čaja te odlaganje kuhinjskog pribora ili začina.