Cigla

Što znate o cigli osim da je najkvalitetniji građevinski materijal s kojim se grade kuće i zgrade?

Proces nastanka cigle ili opeke

Proces nastanka cigle ili opeke uključuje formiranje, sušenje te pečenje plastične smjese glinenog materijala, pijeska i vode. Koristi se još od vremena prije Krista, točnije, najstarije otkrivene cigle datiraju iz 7500. godine prije Krista. U to je vrijeme korištena sušena opeka, a pronađene su na Bliskom Istoku i u Južnoj Aziji.

Ta se sušena opeka, još zvana i nepečena cigla, stvara se od gline, vode i biljaka, odnono najčešće se radila uz uz pomoć slame. Tada se ostavljala sušiti na suncu čak 15 dana, a unatoč tehnološki lakom i jeftinom postupku, problem nepečene cigle je što se lako runi, odnosno ima ograničeno vrijeme trajanja, pogotovo ako se radi o vrlo kišnom području. Nakon nepečene cigle, razvila se lijevana opeka između 5000. i 4500. tisuća prije Krista, dok je ova cigla slična današnjoj, pečena, otkrivena oko 3500. godina prije Krista.

Cigla - dugotrajni građevinski materijal

Koliko je cigla dugotrajni građevinski materijal pokazuje i činjenica da su mnoge najljepše svjetske lokacije građene upravo od njih. Pravi primjer je Kineski zid za kojeg je korišteno preko 80 milijardi cigli, a dan danas stoji čvrsto i vidljivo i iz svemira. U Hrvatskoj najbolji primjeri ciglenih dugovječnih građevina su dvorac Trakošćan, utvrda Osijek te crkva Sv. Ilije u Vinkovcima koja datira čak iz 11. stoljeća.

Razvoj procesa proizvodnje cigle 

No, proces proizvodnje cigle usavršavao se i razvojem same civilizacije, industrije i tehnoloških otkrića, a pravi je razvoj cigla doživjela kad i cijelo čovječanstvo – tijekom industrijske revolucije. Odnosno, tada je započeo razvoj ciglarstva koji je danas automatiziran te se usavršava razvojem tehnologije, kao i u samom dizajnu, kvalitetu i kvaniteti cigle.

Korištenje cigle za uređenje interijera

Osim za izgradnju građevina, cigle su se kroz povijest koristile za izgradnju dvorišnih pločnika dvoraca i kućanstva, pa se također u različitim dijelovima svijeta još uvijek mogu pronaći te iste cigle. Za takvo se uređenje mnogi odlučuju još i danas, pošto cigla daje veću osobnost od potpuno izbetoniranog prilaza kući, a odlično se uklapa u vrtove u kombinaciji s bilo kojim cvijećem, grmljem i drvećem.

Također, cigla je postala i način uređenja unutrašnjeg prostora kućanstva, i to u različitim prostorijama. Ona daje industrijski, ali i moderni ugođaj – pogotovo ako je cigla usklađena s drvenim površinama. Osim toga, cigla se može jednostavno i prebojati tako da odgovara ostatku vašeg interijera, no ostaje njena tekstura koja prostoriji daje posebnu karakteristiku. Također, danas postoji cigla u različitim dimenzijama koje možete prilagoditi vašem ukusu i interijeru.
 

Pločice s tekturom cigle

Umjesto obične cigle, za svrhu uređenja prostora danas postoje i pločice s teksturom cigle je možete postaviti na jedan ili dva zida prostorije te time joj dati notu topline. Takve pločice postoje u različitim bojama i varijacima debljine cigle, te vam otvara potpuno novi svijet uređenja.

Od prije 8000. tisuća godina prije Krista, nije samo usavršena proizvodnja cigle, već se počela shvaćati i njena vrijednost za uređenje doma, čime se zaista pokazuje njena ne samo funkcionalnost, već i ljepota.