Inox dimnjaci

Dimnjak je okomita konstrukcija na različitim građevinama ili brodovima, koji ima funkciju ispuštanja dima, plina ili pare iz peći u atmosferu. Nepravilni i stari dimnjaci mogu izazvati velike opasnosti, kao što je požar ili gušenje ugljičnim monoksidom, stoga je vrlo bitno održavanje i sama kvaliteta dimnjaka.
 

Inox dimnjaci od plemenitog čelika

Odličan izbor za Vas su Inox dimnjaci izrađeni od plemenitog čelika, a koji se proizvode po europskim standardima i normama. Inox dimnjaci su otporni na sve vremenske uvjete, ne hrđaju, lako se održavaju te ne zahtijevaju nikakve dodatne premaze. Oni su također elegantni, moderni, izuzetno izdržljivi te će Vas poslužiti kroz dugi niz godina. Inox dimnjaci su naime, najkvalitetniji izbor na tržištu.
 

Lagana montaža i dobra otpornost inox dimnjaka

Osim što se lagano i brzo montiraju te su jednostavni za održavanje, Inox dimnjaci su neporozni, otporni na produkte izgaranja, tanke i glatke cijevi su otporne na temperaturne i tlačne promjene te se brzo zagrijavaju i pojačavaju uzgon, a imaju i mogućnost demontaže. Inox dimnjaci namijenjeni su za peć na plin, loživo, ulje i kruta gorivo, odnosno na sve vrste peći.
 

Vrste Inox dimnjaka

Ovisno o karakteristikama ložišta i specifičnosti objekta, uglavnom se nude dvije vrste Inox dimnjaka, a to su dimovodi sa jednom stijenom (sanacijski) i dimovodi sa duplom stijenom (izolirani).

Dimovodi sa jednom stijenom koriste se pri sanaciji postojećeg dimnjaka, koja je potrebna zbog neispravnosti postojećeg dimnjaka, a koja je nastala zbog mehaničkog oštećenja, promjene goriva, pojave kondenzata na vanjskom dijelu dimnjaka ili pogrešnog presjeka dimnjaka. Elementi su male mase, izrađeni od nehrđajućeg čelika - Inox-a, pa su otporni na produkte izgaranja.

Cijevi su izuzetno toplinski provodljivi, pa se zato brzo zagrijavaju i postižu radnu temperaturu. Dimovodi sa jednom stijenom se ugrađuju vrlo jednostavno, sa krova. Gumene brtve i spojnice služe za kvalitetno spajanje jednostijenih cijevi, koljena i T-komada, a dimovodni elementi na navoj se koriste kada spojnice nisu primjenjive za spajanje elemenata sa jednom stijenom.
 

Inox ovalni elementi dimnjaka za sanaciju postojećih dimnjaka

Inox ovalni elementi koriste se za sanaciju postojećeg dimnjaka, gdje sanacija nije moguća okruglim Inox elementima zbog pravokutnog oblika postojećeg dimnjaka. Naime, u tom slučaju odgovarajući potreban presjek saniranog dimnjaka možete postići jedino ovalnim elementima. Kao dimovodi sa jednom stijenom, tako su i ovi nepropusni za produkte izgaranja, elementi su male mase i vrlo toplinski provodljivi.
 

Dimovodi sa duplom stijenom za izgradnju novih dimnjaka

Dimovodi sa duplom stijenom koriste se za izgradnju novih dimnjaka. Sastoje se od dvije cijevi i izolacije između njih, a koje se lako montiraju na vanjski zid, te su izuzetno toplinski provodljivi, otporni na visoke temperature, kondenzat i vremenske uvjete. Izolacija se sastoji od mineralne vune koja je otporna na visoke temperature, smanjuje količinu kondenzata i postojanog je oblika.

Ugradnja dimovoda sa duplom stijenom se obavlja slaganjem elemenata jedan na drugi, koji se međusobno spajaju montažnim spojnicama. Gumene brtve i spojnice garantiraju nepropusnost dimnih plinova i vode. Ovi dimovodi na zid se učvršćuju zidnim nosačima i držačima, a ponekad se koriste i samostojeće metalne konstrukcije.
Isto tako, postoje i duplostjene fleksibilne cijevi, izrađene od nehrđajućeg Inox čeličnog lima u dva sloja. Naime, sastoji se od vanjske i unutarnje stijenke. Unutarnja stijenka je glatka i omogućava dobro odvođenje kondenzata i strujanje dimnih plinova.