Opremanje kupatila

Želite jedinstvenu i atraktivnu kupaonicu kakvu ste oduvijek željeli? Odlučite se za vrhunski kupaonski namještaj najbolje kvalitete i  izvanrednog dizajna.

Prije ugrađivanja kade, umivaonika i ostalih sanitarija, preporučujemo vam da najprije postavite podne i zidne obloge. Odlučite se za keramičke pločice od keramike, porculana ili za kamene pločice.

 

Pločice dolaze u različitim bojama, uzorcima i dimenzijama.

Kupaonski namještaj obuhvaća sljedeće:

-              Kade

-              Umivaonike

-              Wc školjke

-              Mješalice za vodu

-              Armature

-              Bojler

-              Grijanje – radijator

 

Kade

 

Na tržištu postoji veliki izbor kada koje se međusobno razlikuju dimenzijom, oblikom, ali i materijalom od kojeg su izrađene. S obzirom na mogućnosti ugrađivanja dodatnih funkcija i sadržaja u kade, sve se više ljudi odlučuje za tzv. masažne kade. 

Prilikom odabira odgovarajuće kade za vašu kupaonicu, morate uzeti u obzir činjenicu je li kada namijenjena za jednu ili za dvije osobe, trebate li uobičajenu standardnu kadu ili kadu prilagođenu obliku kupaonice, ali i vašim potrebama. Odlučite o tome želite li kadu u kojoj se možete u potpunosti ispraviti i leći ili biste radije željeli sjediti u toploj kupki. Kada se, dakle, razlikuju i po dubini; manje kade obično su dublje od većih, jer je za najugodniju kupku u zimskim mjesecima potrebna viša razina vode u kadi.

Ako imate problema s leđima, preporučujemo vam da se odlučite za ležeću kadu, jer će sjedeća još više umoriti vaše mišiće. Ležeća kada idealna je za opuštanje bolnih mišića u leđima.

Ako će kupaonicu koristiti slabo pokretne osoba, tada bi vam više odgovarala sjedeća kada, jer je lakše ustati iz sjedećeg položaja.

 

Vrste kade po načinu ugradnje

 

-              Ugrađene

-              Samostojeće

-              Upuštene/kutne

Najčešći oblici kada jesu ovalni, trokutasti, okrugli i pravokutni. Ako se odlučite za ugrađenu kadu, potrebno ju je obzidati i obložiti keramičkim pločicama. Ispred kade obavezno ostavite dovoljno slobodnog prostora.

Ako više volite brzo tuširanje od dugog namakanja u kadi, preporučujemo vam da se odlučite za tuš kadu/tuš kabinu.

 

Umivaonici

 

Većina modernih kupaonica danas ima ne jedan, nego čak dva umivaonika. To, dakako ovisi i o broju osoba u kućanstvu. Na tržištu postoje različite vrste umivaonika. Umivaonici se međusobno razlikuju po obliku. Mogu biti ovalni, pravokutni i sl. Ipak, najčešće se koriste standardne dimenzije umivaonika širine 50 – 70 cm te dubine 40 – 60 cm. Kako biste se nesmetano mogli koristiti umivaonikom, potrebno je ispred njega ostaviti slobodan prostor; otprilike 55 x 90 cm.

 

Wc školjke

 

Wc školjka također se odabire prema količini slobodnog prostora ispred nje. Potrebno je imati najmanje 50 x 60 cm slobodnog prostora ispred školjke, kako bi se mogla koristiti. Vodite računa i o tome, ako se vrata kupaonice otvaraju prema unutra, da ne otežavaju ulaz odnosno izlaz iz kupaonice.

Prilikom ugradnje wc školjke i ostalih sanitarija, uzmite u obzir i mjesto na koje ćete smjestiti perilicu za rublje.

Ne zaboravite ni na plinski bojler.

Za odlaganje kupaonskih potrepština obavezno ugradite i jednokrilne, dvokrilne ili višekrilne ormariće s ogledalom. Isprobajte stane li vam možda jedan kupaonski ormarić  ispod umivaonika. Na taj ćete način uštedjeti prostor, a sve potrepštine bit će vam na dohvat ruke.