Kade

 
Još od davnina se koristila za održavanje osobne higijene, čak i prije pojave kupaonica kao zasebnih prostorija, a danas je svakako najvažnija stavka prilikom uređivanja kupaonice.

Odabrati kadu koju ćete koristiti s užitkom jednako je važno kao i naći kadu koja vam se izgledom sviđa. Razmislite o tome koliko vremena volite provoditi u kupaonici. Da li vam je draže brzo se otuširati ili se volite dugo kupati? Također, mislite i na potrebe drugih članova obitelji.

Danas se na tržištu mogu pronaći kade raznih oblika, veličina i različite funkcionalnosti koje mogu zadovoljiti uvjete svakog prostora, ali i želje i potrebe korisnika tog prostora.

Četvrtkasta kada

Četvrtasta kada je još uvijek najpopularniji oblik, koji omogućuje lako postavljanje u kut kupaonice, a također korisniku dopušta da leži prilikom kupanja. Takav oblik kade se može ugraditi u gotovo svaku kupaonicu, ali treba imati na umu da veličina prostora određuje veličinu kade. Postoje različite varijante kada koje su se razvile iz tog standardnog modela, npr. kada koja je sužena na donjem dijelu kojom se štedi prostor u malim kupaonicama ili kada zaobljenih linija sa dekorativnim nogicama za one koji više vole klasičan, staromodni stil. 

 

 
 

 

Kutna kada

Kutna kada je također vrlo popularna jer se postavlja u kut kupaonice kao i četvrtasta kada, čak i zauzima isti podni prostor ali na potpuno drugačiji način, čime omogućuje više prostora u sredini kupaonice. Kutna kada je kraća od standardne, pa se pokraj nje na zid može još nešto smjestiti (naravno, ovisno o veličini prostorije).  Najbolje pristaje u kupaonicama kvadratnog tlocrta.
 

Okrugla kada

Okrugla kada može biti dobro rješenje ako uživate dijeliti kadu sa svojim partnerom ili često istodobno kupate više djece. Većina okruglih kada ima veći obujam od standardnih što je primjerenije za veće kupaonice. Također zbog veličine, okruglim kadama treba više vremena i vode da se napune, stoga su manje ekonomične. 
 

Sjedeća kada

Sjedeće kade su manje, odnosno zauzimaju manje mjesta od standardnih, ali se u njima kupate sjedeći. Najčešće su toliko duboke da možete uroniti do vrata, što znači da su puno više od standardnih kada pa zato nisu primjerene za kupaonice sa niskim stropom ili kupaonice pod kosim krovom.