Kako urediti kuhinju?

Kuhinja je prostorija koja se najčešće koristi u većini domova. Naime, njen raspored i izgled od velike su važnosti kako biste ju što jednostavnije mogli koristiti, a loše organizirane kuhinje mogu zadati dosta muke i problema tijekom pripremanja obroka ili spremanja suđa i posuđa. Stoga, kada je kuhinja u pitanju, funkcionalnost je na prvom mjestu. U daljnjem tekstu pročitajte nekoliko jednostavnih koraka za najbolje uređenje i organizaciju vaše kuhinje.

Organizacija ormara i polica pri uređenju kuhinje

Ispraznite i očistite sve svoje ormare i police. One predmete koje ne koristite često ili ste na njih i zaboravili, bacite ili ih dajte onoj osobi kojoj su potrebni. Cilj je imati samo stvari koje doista volite i koristite, kako vam ostatak nepotrebnih stvari ne bi stvarao gužvu i nepreglednost polica. Nakon toga, svoje suđe, posuđe, namirnice te ostalu kuhinjsku opremu grupirajte i posložite ih u ormare onako kako vama najviše odgovara. Predmete koje koristite svakodnevno posložite na police koje su vam na dohvat ruke, dok biste one predmete koje koristite manje trebali posložiti u stražnjim dijelovima ormara. Tako na primjer, namirnice možete posložiti u blizini mjesta na kojemu pripremate hranu, a kavu, čaj, šećer i šalice možete posložiti u blizini izvora vode.

Metalni držači ušteda prostora pri uređenju kuhinje

Ukoliko i nakon izbacivanja stvari nemate dovoljno prostora na svojim policama, najbolje rješenje su metalni držači koji se postavljaju na zidove. Uz njih ćete sve važne stvari imati pri ruci te nećete potrošiti puno vremena na traženje posuđa i ostale opreme. Ove držače možete koristiti i za sušenje krpa, stavljanje začina ili za stvari koje svakodnevno koristite u kuhinji.
 
Ovakva organizacija omogućit će vam uštedu prostorije te bolje i brže snalaženje u njoj. Također, neke od tih držača možete napraviti samostalno tako da na željeno mjesto postavite običnu šipku, a zatim na nju postavite kuke na kojima ćete odlagati predmete. No, ako ih želite kupiti, uz njih možete dobiti i zanimljive žičane košare, a u kojima možete ostaviti što god poželite od kuhinjske opreme.

Kuhinjski aparatiu organizaciji i uređenju kuhinje

Kada je riječ o kuhinjskim aparatima, izbacite one koji više ne rade i zamijenite ih s novim. Ako si ne možete priuštiti zamjenu odmah, probajte ih popraviti ili ih stavite na popis rođendanskih želja. Često korištene uređaje stavite također na lako dostupnim mjestima.
 
Rijetko korištene uređaje koje koristite samo tijekom praznika, kao što je primjerice električni roštilj, možete spremiti na visoke police ili u stražnjem dijelu ormara. Ukoliko nemate dovoljno prostora, takve uređaje možete odložiti i u podrum, kutiju ispod kreveta, tavan, garažu ili neko drugo mjesto.
 
Provjerite je li svaki predmet u vašoj kuhinji stekao svoje pravo da zauzme dio vašeg dragocjenog prostora! Ipak, kuhinja je prostor gdje provodite najviše vremena i prostor gdje pripremate obroke za svoju obitelj.

Uređenje kuhinje osvježenjem

Cvijeće će zasigurno svojom elegancijom i ljepotom vašu kuhinju pretvoriti u nešto posebno i jedinstveno. Osim što ono svakoj prostoriji daje poseban izgled i miris, ono ujedno pokazuje vaš osobni stil i karakter. Uostalom, cvijeće je jedno od prvih stvari koje će gosti primijetiti kada uđu u prostoriju. Ipak, cvijeća ne bi trebalo biti previše u kuhinji. Dovoljno je nekoliko aranžmana na prozorima i stolovima.
Također, kako bi kuhinja dodatno opravdala svoje ime, izbacite sve papire, novine, račune i telefonske brojeve iz nje i stavite ih na za to predviđeno mjesto.