Umivaonici

Umivaonik je vodovodna instalacija u obliku velike posude koja opskrbljuje toplu i hladnu vodu, a koji se koristi za pranje ruku, umivanje te ostale higijenske navike.

On je danas vrlo neophodan u svakom stambenom ili poslovnom objektu, odnosno u svakoj kupaonici. Umivaonici, naime, predstavljaju središte naše omiljene prostorije u kojoj se opuštamo i otklanjamo svu nečistoću, a pritom i negativnu energiju sa sebe.

Oni također predstavljaju jednostavnost i čistoću s kojom započinjemo i završavamo svoj dan, a njihov moderan i funkcionalni dizajn prati užurbani tempo današnjeg suvremenog čovjeka.

Umivaonici danas dolaze u brojnim veličinama, oblicima, materijalima i bojama, stoga svatko može pronaći umivaonik koji savršeno pristaje dizajnu određene prostorije. Oni se najčešće izrađuju od staklaste ili vatrene gline, no izbor je znatno proširen.

Povijest umivaonika

Umivaonik je oduvijek služio kao izvor vode za pranje ruku i umivanje. U početku, on je uglavnom bio smješten u središnjem dijelu kuće te je označavo imovinsko stanje, a pranje ruku predstavljalo je dvorski čin i pristojno ponašanje. S obzirom na to da se hrana do kraja 15. stoljeća uzimala rukama, pranje ruku bilo je izričito važno. Prvi umivaonici izgledali su poput malih stolova sa dubokim posudama, a koji su se kasnije počeli koristiti i u kuhinjskim prostorijama kao sudoperi.

Umivaonici su u Hrvatskoj započeli svoj pohod u kamenom obliku, a što potvrđuje i veliki broj sačuvanih kamenih umivaonika u srednjoj Dalmaciji. Kamen se i danas koristi za izradu umivaonika, no oni mogu biti i stakleni, mramorni, keramički, porculanski i slično.

Stilovi umivaonika

Kako bi kupaonica bila praktična i funkcionalna, svi elementi bi trebali biti lako dostupni, a to se osobito odnosi na umivaonike. Naime, postavljanje umivaonika trebalo bi se dobro isplanirati u odnosu na smještaj kade ili tuš kabine te wc školjke.

Takvo je planiranje, naravno, puno lakše u velikim prostorijama, no danas se i male kupaonice mogu vrlo lijepo i jednostavno namjestiti.

Prije same kupnje umivaonika potrebno je obratiti pozornost na oblik i materijal umivaonika. Osim što će pravilan odabir savršeno pristajati vašem stilu kupaonice, ujedno ćete si osigurati i trajnost, izdržljivost te otpornost umivaonika.

Tako su, primjerice, kameni umivaonici odličan izbor za velike kupaonice, a u kombinaciji sa zanimljivim pločicama ili mozaikom daju izgled jedinstvenog stila koji je povezan s prirodom.

U posljednje se vrijeme sve češće u kupaonicama kao materijal koristi drvo. S obzirom na to da je drvo živi materijal te upija vodu, tehnološka su rješenja sve savršenija i bolja, dok dizajn u konačnici ima glavnu ulogu. U današnjim se velikim modernim kupaonicama često ugrađuju umivaonici koji se postavljaju na drvene ploče, a koji ostavljaju vrlo zanimljiv dojam i određenu notu prirode.

Što se tiče manjih kupaonica, odličan izbor zasigurno su umivaonici koji se ugrađuju na ormarić. Takvi se umivaonici mogu pronaći u različitim dimenzijama, materijalima i dizajnu, a koji će savršeno pristajati dizajnu ormarića te ostatku kupaonice.

Isto tako, uređuje li se veća kupaonica, valjalo bi razmisliti o ugradnji dvostrukih umivaonika, a pogotovo ako kupaonicu koristi više osoba.

Ipak, odabir stila, dizajna ili boje ostaje na vama, a ono što je najvažnije svakako je funkcionalnost umivaonika. Korištenje umivaonika trebalo bi biti ugodno, jednostavno i praktično.

Tako se, primjerice, umivanje uz prskanje vode sa strane ili prekomjerno sagibanje nad umivaonikom ne može nazvati ugodnim korištenjem. Upravo zbog toga neophodno je misliti na sve detalje koje će vam zasigurno uljepšati svaki početak, ali i kraj dana.