Podne pločice

Pločicama najčešće uređujemo kupaonice, kuhinju i predvorje, no pločice su se najprije koristile kao dekorativno uređenje. Odnosno, njima su se radili razni šareni mozaici koje danas još uvijek možemo pronaći u nekim starim zgradama. Zbog toga, nije ni čudno što pločice možemo naći u raznim dimenzijama, bojama, nijansama, ali i s različitim motivima.

Podne pločice za kupaonice i kuhinju

Pri uređenju kupaonice i kuhinje vjerujemo da ćete odmah otići na odjel s pločicama i izgubiti se toliko da više nećete biti sigurni što točno želite, iako ste imali točnu viziju u glavi kada ste došli.
U jednu stvar budite sigurni, pod može biti vaše malo igralište dok s podnim pločicama uređujete svoje kućanstvo. Podne pločice vrlo su jednostavne i za održavanje, potrebno vam je tek sredstvo za čišćenje i oprema za čišćenje, i u par minuta će se vaše pločice sjajiti!

Kako se igrati podnim pločicama?

Ako vas ne zbuni već spomenuti izbor dimenzija i boja pločica, i još uvijek imate zacrtanu boju i dimenziju pločica – odabir pravih će biti vrlo lak. Budite samo sigurni da ćete tada odabrati pravu nijansu fuga, koje mogu raditi i kontrast od podnih pločica. Ako izabirete bijele fuge, budite svjesni da ćete s vremena na vrijeme morati posvetiti posebnu pažnju na njihovo čišćenje ili čak i posebno bojanje. No, to ćete morati raditi samo jednom ili dva put godišnje, pa ako smatrate da bi se one najbolje uklopile u vašu kuhinju, kupaonicu ili predvorje, ne odustajte od svoje odluke!
No, ako ni sami niste sigurni što želite postaviti na pod – savjetujemo da se oslobodite okvira koji su postavljeni i svoj ukus i osobnost vaše obitelji, izrazite podnim pločicama. To može biti kombinacija više boja ili tek dvije vrste pločica koje se razlikuju u nijansama, no zasigurno će podignuti prostoriju na novu razinu i dati joj čak i dašak luksuza.
Ovu igru ne savjetujemo kada se se radi o pločicama s motivima, iz dva razloga. Prvi je što će vam samo postavljanje biti dosta komplicirano, dok je drugi da će vjerojatno pod izgledati kao nekakva vizualna iluzija koja će vas svakodnevno zbuniti.

Podne pločice za terasu

Podnim pločicama također možete urediti vašu terasu. U tim se situacijama najčešće koriste tamnije boje, odnosno smeđe nijanse na kojima se ne vidi prašina niti prljavština. Ovaj je izbor dobar zbog njegove funkcionalnosti, no ako želite zaživjeti i svoju terasu koja gleda na lijepo uređen vrt, nemojte se ograničavati tim nijansama. Osim što možete izabrati potpuno drugačije boje, također se možete igrati i nijansama smeđe – koje će ipak izgledati privlačnije.

Postavljanje podnih pločica

Postavljati podne pločice vrlo je lak zadatak, pogotovo ako se radi o istim pločicama. Ako ćete se zaigrati, detaljno isplanirate gdje bi trebala ići koja boja, kako bi na kraju rezultat bio savršen.
Također, ako je pločice potrebno rezati, ne savjetujemo da to sami radite pogotovo ako nemate profesionalnu opremu. Može doći do pucanja i uništavanja pločice, a uz pomoć profesionalaca, ovaj scenarij možete izbjegnuti.
Postavljanje je vrlo lako pogotovo ako ih postavljate na čistu betonsku površinu, tada je potrebno tek ljepilo staviti izravno na pod i pločicu zaljepiti. Ako se radi o drvenoj površini, ne preporučuje se izravno stavljanje na njih, već ili vađenje drvenog poda ili stavljanje novog betonskog sloja.
Ako niste nikada radili s pločicama, najbolje je da se ili savjetujete kod profesionalaca ili njih angažirate. S obzirom da se radi o dugotrajnom podnom rješenju, najbitnije je da su podne pločice dobro postavljene i da su one po vašem ukusu!