Bambus parket

Pri uređenju stana ili kuće, jedan od najvažnijih aspekata je odabir adekvatnog i kvalitetnog podnog materijala. Iako se tradicionalno ide putem raznih vrsta parketa od tvrdoga drveta, ili malo modernijeg laminata, u posljednje vrijeme sve popularniji postaje bambus parket. Ovaj kvalitetni podni materijal, lijepog i modernog izgleda i iznimno pozitivnih karakteristika moguće je pronaći u sve većem broj trgovina za građevinskim materijalima te postaje prvi izbor ekološki osviještenih ljudi. Kada se malo bolje upoznate s njegovim svojstvima, bit će vam jasno i zašto.
 

Kako nastaje bambus parket?

Bambus, iako često nazivan drvetom, je zapravo vrsta trave koja potječe iz Indije, a ima preko 90 rodova i oko tisuću vrsta. Jedna od najspecifičnijih karakteristika bambusa jest ta je to jedna od najbrže rastućih biljaka na svijetu, koja može narasti do čak jednoga matera u toku samo jednoga dana.

Ono što bambus parket čini doista odličnim ekološkim materijalom jest nevjerojatna obnovljivost bambusa, te činjenica da svoju maksimalnu visinu od oko 40 metara može doseći za svega pet godina. Za usporednu, prosječnome tvrdom drvetu, od kojega se prave ostale vrste parketa, za isti pothvat trebalo bi oko dvadeset do trideset godina.

Bambus parket nastaje tako da se stabljika bambusa dužine tri ili četiri metra, koja je po prirodi šuplja, izreže te potom izblanja, odnosno izgladi i poravna kako bi se uklonio vanjski kožnati te unutarnji mekani sloj. Potom se preostali dio bambusa natapa u mješavini vode i boraksa, ne bi li se odstranili svi živi organizmi koji se nalaze u bambusu, a mogu prouzročiti njegovo truljenje.

Nakon što se dobro isuši, slijedi lijepljenje trakica bambusovine, odnosno lamelica koje se lijepe dvokomponentrnim bezvodnim ljepilom vertikalno ili horizontalno, ovisno hoće li sam bambus parket biti vertikalan ili horizontalan.
 

Zašto izabrati baš bambus parket?

Osim što je ekološki isplativ i u vaš dom unosi dašak glamura i dalekoistočne egzotike, bambus parket ima jednake, ako ne i bolje kvalitete tradicionalnih parketa. Njegova je tvrdoća četiri po Brinellu: na istoj ljestvici, tvrdoća hrasta rangira na 3,7, a jasena i oraha 3,5.

Osim toga, iznimno je otporan na vodu, toplinske promjene, kao i promjene izazvane vlagom, te ga je iznimno lako održavati i antialergijske je naravi. Jedna od najvećih prednosti bambus parketa jest ta što on dolazi spreman za instalaciju, jer je već ranije lakiran, što znači brže namještanje, odnosno uštedu novca i vremena.

Kao što je već ranije spomenuto, parket od bambusa može se slagati vertikalno ili horizontalno: prvi način ističe godove koji su karakteristični za klasične vrste drveća, dok drugi u fokus stavlja karakteristične bambusove godove.

Cijenom i kvalitetom, bambus parket otprilike se ne razlikuje previše od tradicionalnijih vrsta parketa, a ukoliko se propisno održava, može biti iznimno izdržljiv. Ukoliko se pak pojave naznake trošnosti, poput promjene boje, izgrebenosti ili oštećenja, posebice kao posljedica kućnih ljubimaca, površinu ovog podnog materijala vrlo je lako obnoviti brušenjem, što mu vraća njegov svijež i nov izgled.