Koliko fasada utječe na uštedu energije

Uložite u novu fasadu već danas i ostvarite uštedu energije od čak 60%! Da, dobro ste čuli! Odaberite odgovarajući izolacijski materijal za fasadu i obratite nam se s povjerenjem.

 

Izolacijski materijal jedan je od važnijih komponenata kod stanovanja kojim se osigurava udobnost prostora u kojem boravite. Pitate se kako odabrati najbolji izolacijski materijal? Trebate li se odlučiti za stiropor? Kamenu vunu? Ili neke dodatne sustave?

 

Kamena vuna

 

Kamena vuna ima izvrsna zvučna i toplinska izolacijska svojstva. Osim toga, idealna je i zbog:

-              toplinske zaštite: velike uštede pri grijanju prostora osiguravajući visoku toplinsku zaštitu; racionalna potrošnja energije prostora

-              protupožarnosti: ostvaruju se najviši standardi sigurnosti prostora u slučaju izbijanja požara; proizvodi od kamene vune ubrajaju se u najvišu kategoriju negorivosti.

-              zvučne zaštite: vlaknasta struktura kamene vune osigurava upijanje zvučne energije te pretvaranje iste u toplinsku energiju; kamena vuna pridonosi sprječavanju odbijanja zvučnih valova.

-              otpornosti na kemikalije

-              ekološki je proizvod: izolacijski materijal kao što je kamena vuna najviše pridonosi uštedi energije od bilo kojeg drugog izolacijskog materijala

-              niskih troškova: nizak koeficijent toplinske provodljivosti pridonosi relativno malim gubitcima topline.

-              paropropusnosti: vuna ima mineralno porijeklo, stoga je razina paropropusnosti bolja od bilo kojeg drugog izolacijskog materijala.

 

Fasada od kamene vune smanjit će vaše račune za oko 50%, ovisno o njezinoj debljini.

 

Izolacija fasade priličan je financijski izdatak pa se često odabiru ne toliko kvalitetni izolacijski materijali, koji ne mogu rezultirati najkvalitetnijim i najznačajnijim uštedama energije. Male razlike u cijenama fasadnih izolacijskih materijala neusporedive su u odnosu na njihove prednosti, jer ćete već u nekoliko narednih godina vratiti sav uloženi novac, zbog ostvarenog smanjenja potrošnje električne energije između čak 40 – 60%.

 

Stiropor

 

Stiropor je iznimno kvalitetan izolacijski materijal te ga se jednostavno i lako postavlja. Osim toga, pristupačne je cijene. Postoje dvije osnovne vrste stiropora koji se razlikuju po određenim karakteristikama koje osiguravaju bolju izolaciju. 

 

Poliuretanska pjena

 

Poliuretanska pjena je zbog svojih izolacijskih svojstava nešto skuplja od ostalih izolacijskih materijala. Otporna je na vlagu i na promjenu temperature.

 

Nova kvalitetna fasada osnova je za postizanje ušteda ne samo električne energije već i vašeg budžeta. Odlučite se za najboljeg investitora, jer je za postavljanje fasade nužno znanje i  stručnost.

 

Prije nego što se upustite u izvođenje radova na fasadi, obratite pažnju na sljedeće stvari:

-              Odabir materijala

-              Postoje li bilo koji drugi nezavršeni radovi na kući

-              Kada želite krenuti s obnovnom fasade (na jesen ili na proljeće)

 

S obzirom na to da se u vrijeme velikih vrućina ljepilo prebrzo suši, a zimi se, kao što je svima poznato, ne obavljaju nikakvi radovi, preporučujemo vam da se odlučite za proljeće.

Ne zaboravite na to da je obnavljanje fasade zadnja stvar koja se radi na stambenom/poslovnom prostoru. Stoga prije toga, ranije obavite sve eventualne radove  kao što su zamjena vrata i prozora, krovopokrivački radovi, ugradnja odvodnih cijevi, izrada limarije (oluka) i sl. Osim toga, sredite sve kablove za TV, elektro ormariće kao i ostale instalacije koje kasnije mogu zahtijevati bušenje rupa u novoj fasadi. A to nije nešto što biste rado poželjeli.