Staklena cigla

Staklena cigla ima nezamjenjivo mjesto u modernoj arhitekturi, a koristi se u interijerima i eksterijerima te se tako mogu postaviti u svim prostorijama stana ili kuće i u uređenju okoliša.

Staklena cigla je odličan izbor za postizanje osvijetljenog prostora, jer obogaćuje prostor svojim oblikom i teksturom, osigurava prodor svijetlosti, toplinsku i zvučnu izolaciju te sigurnost i potrebnu vatrootpornost. Staklena cigla omogućava i izolaciju prostora, odnosno čini prostor intimnim i zaklonjenim uz dovoljnu količinu svjetlosti, kao što je to primjerice potrebno u profesionalnim prostorijama za masažu i wellness centrima.

Ovu posebnu vrstu cigle možemo koristiti u formi prozora, pregradnih zidova, ograda, staklenih stijena, podnih i stropnih površina te pregradnih panela, a koja može biti u ravnom, kosom ili zaobljenom obliku. Osim u privatnim prostorima, staklena cigla često se koristi i u poslovnim ili javnim objektima, garažama, bazenima i školama, a odlična je i za održavanje, pa je kao takva preporučljiva za prostore u kojima je potreban visoki stupanj čistoće.

Povijest staklene cigle

Proizvodnja staklene cigle započela je na samom početku 20. stoljeća, kako bi se u industrijskim pogonima osigurala prirodna rasvjeta. Proizvodnja se brzo proširila, a danas se na tržištu mogu pronaći različite boje, dimenzije i uzorci staklenih cigli.

Ugradnja staklenih cigli

Postoji mnogo načina za ugradnju staklenih cigli, a koji je najpogodniji, ovisi o Vašem ukusu, prostoriji i financijskom stanju.

Naime, klasično zidanje cementnim mortom još je uvijek najpopularnije, a za ovaj način ugradnje potrebna je masa za zidanje i fugiranje, betonsko željezo te plastični križići. Valja naglasiti i da nije svaki cementni mort pogodan za ugradnju staklenih cigli.

Novija i sve popularnija metoda ugradnje staklenih cigli zasigurno je suha montaža u drvenom ili aluminijskom okviru. Metoda spajanja prozirnim silikonom također je vrlo popularna, te uredna, brza i neupadljivih fuga. Na tržištu se mogu pronaći i gotovi paneli, odnosno “uradi sam” modeli.

Za ugradnju staklenih cigli potrebno je angažirati osposobljene tvrtke, jer će pravilna i kvalitetna ugradnja osigurati ispoljavanje svih prednosti staklenih cigli, odnosno dobra izolacijska svojstva, neograničenost u dizajnerskim rješenjima, jednostavnost za održavanje, ugodan ambijent za boravak te čvrstoću, stabilnost i dugotrajnost pregrade.

Vrste staklenih cigli

U dizajniranju staklenih cigli mogućnosti poigravanja su neograničene. One prostor čine doista posebnim, pa tako i one prostore s manjom površinom čine prostranim i osvijetljenim, odnosno vizualno većim.

Neutralna staklena cigla osigurava najbolji prolaz svjetlosti, pa je zato i najbolji izbor za javne objekte, odnosno škole, bazene i slično. Matirana staklena cigla omogućit će maksimalnu privatnost i intimu, a obojana dodaje posebne efekte i toplinu prostoru.

Također, postoji i LED svjetleća staklena cigla, koja se izrađuje po narudžbi u različitim bojama. Takve cigle atraktivne su za interijere i eksterijere, u kojima se želi postići zanimljivi svjetlosti efekti.

Postoje još brojne vrste staklenih cigli, a njena osobita svojstva još više dolaze do izražaja u kombinaciji s drugim materijalima, poput zida obloženog kamenom ili drvom.
 

Staklene cigle za vanjske zidove

Zanimljiva činjenica jest ta da se staklene cigle mogu koristiti i za vanjske zidove, na kojima se želi postići visoka toplinska izolacija. Naime, zračna komora u unutrašnjosti staklene cigle osigurava iste rezultate kao i dvostruko ostakljeni prozori i vrata. Isto tako, staklene cigle su odlične i za mjesta gdje je potrebna zvučna izolacija, jer svojom zračnom komorom i masom osiguravaju povećanu vrijednost zvučne izolacije.