Bijele kuhinje

Bijela je kuhinja prvi san svake žene, a razlog tome je što odiše čistoćom te se može lako urediti dodatcima jer svaka boja odgovara i nikada nije dovoljno šareno. Osim toga, bijela kuhinjska tehnika također bojom odgovara, a onda je samo na kuharici ili kuharu da odaberu ostatak dodataka. Osim toga, bijele kuhinje odišu sterilnošću, odnosno čistoćom, i upravo je to razlog što se mnoge majke, upoznate sa stanjem u kojem se kuhinja može naći, za nju ne odlučuju unatoč svojem snu. Ipak, bijele su kuhinje pravi modni hit, što nije ni čudno jer daje osjećaj prostornosti i svjetline što moderno i traži.

Bijele kuhinje odgovaraju svakom stilu

Iako se bijela boja čini sterilnom, ona ipak može dati toplinu svakom stilu – suvremenom, rustikalnom, skandinavskom. Također, bez obzira koji se materijal za izradu kuhinje koristio, bijela će odgovarati i dati potreban temelj vašoj kuhinji. Pri odabiru radnih ploča, možete ostati pri odabiru bijele, no možete se i zaigrati, i to jako! Osim mramornih radnih ploča, možete iskombinirati i ivericu u raznim bojama i nijansama ili staviti puno drvo koje će kuhinji zasigurno dati željenu toplinu.

No, prije nego što krenete na dekoraciju i odabir radnih ploča – važno je odlučiti koja će boja biti, uz bijelu, pretežna. Tu, sekundarnu boju, možete odabrati za boju poda, odnosno pločica ili gotovih parketa. Također, možete ju dodati i na pločice zidova ili s njom obojati fuge ukoliko se odlučite za bijele pločice. Pogotovo se možete igrati nijansama sekundarne boje kako bi dobili na dubini i potpunosti bijelog kuhinjskog namještaja. Čak i ako se odlučite za samo upotpunjavanje bijele s dodatnim drvenim namještajem, ostvarit ćete taj topli osjećaj kuhinje koja je spremna za još jedan vaš kuhinjski izazov!

Problem održavanja bijele kuhinje

Kao što je već napomenuto na samom početku, mnogi se ne odlučuju za ovaj korak zbog straha da će bijela kuhinja biti ipak previše posla za čistiti. Svi znamo da masnoća od kuhanja ostavlja tragove svugdje, čak i na mjestima na kojima nismo sigurni da smo pripremali hranu. Poznati recept za uklanjanje masnoće i neželjenih ostataka koje možemo pronaći na kuhinjskom namještaju je da se pomiješa oko 200 mililatara octa s 400 mililitara tople vode i doda jedna žlica sode bikarbone.
 
Bijelu boju svoje kuhinje ćete zadržati dugo, ako barem jedno mjesečno operete ju s ovim „receptom“ i uz pomoć još nekih kuhinjski detrdženata. Kao i kod svake kuhinje, važno je redovno čišćenje za što dužu blistavost kuhinje. Također, brza reakcija, odnosno brisanje čim vidite da je nešto „kapnulo“ na neželjeno mjesto, spriječit će da se prljavština „zapeče“, odnosno da uđe u pore vaše nove kuhinje.

Još jedan problem kod bijelih kuhinja je da požute, a razlog tome je njihov najveći neprijatelj, sunčeva svijetlost. Zbog toga se pobrinite da se na prozoru nalaze rolete ili zavjese koje će tijekom najsunčanijih dana, štititi bjelinu kuhinje.

Kao i svaka kuhinja, i bijela kuhinja zahtjeva često održavanje, no nemojte strahovati zbog toga jer će vam ona dati prostor da se igrate s bojama i nijansama, a ako u svoju kuhinju stavite i biljke, odnosno cvijeće i svježe začine, vaša će kuhinja, svaki put kada uđete u nju, činiti se kao nestvarna!