Električni bojleri

Električni i plinski bojleri

Bojleri su zaslužni za dobivanje tople vode u kućanstvu, a s obzirom na to kako smo tuširanje toplom vodom već prihvatili zdravo za gotovo, danas često zaboravljamo koliko nam bogatstvo jedan obični bojler daje. Naime, postoje razne vrste bojlera, a one glavne se obično dijele na plinske i električne bojlere.

Oni se razlikuju po načinu zagrijavanja. Plinski bojleri koriste plin kao glavni izvor goriva, dok električni bojleri uzimaju električnu energiju za zagrijavanje vode.

Električni bojleri - protočni i akumulacijski

Električni bojleri mogu se podijeliti na protočne bojlere koji su kapacitetom malolitražni te se voda brzo zagrijava i akumulacijske bojlere koji su uglavnom većeg kapaciteta.

Električni protočni bojler idealan je za male stanove ili vikendice zbog njegove male konstrukcije. On mora biti priključen na trofaznu struju te ima snažne grijače koji omogućavaju brzo grijanje. Akumulacijski električni bojler odličan je izbor za tročlanu obitelj kojoj je potrebno od 50 do 80 litara.
 

Horizontalni i vertikalni električni bojleri

S obzirom na različite dimenzije prostorija, postoje i vertikalni te horizontalni električni bojleri. Oni se razlikuju samo po količini površine koju zauzimaju u prostoru. Tako su horizontalni bojleri idealno rješenje za manje kupaonice ili potkrovlja, a vertikalni električni bojleri će se udobno smjestiti u većim prostorijama.

Električni bojleri prilično brzo zagrijavaju vodu, no oni ne mogu uvijek za isto vrijeme zagrijati određenu količinu vode. Naime, proces zagrijavanja ovisi o temperaturi vode u vodovodnoj mreži te visini napona u električnoj mreži. Zagrijavanje vode tako će trajati duže ukoliko je električna mreža opterećena, odnosno ako je napon u mreži niži.

Ugradnja i održavanje električnog bojlera

Električni se bojler može postaviti na mjestima gdje postoje priključci na vodovodni sustav i dovod električne energije. Valja naglasiti kako postavljanje bojlera nije jednostavan zadatak, stoga je bitno ugradnju odabranog bojlera prepustiti stručnoj osobi. Ako su vam estetski kriteriji prioritet, bojler možete postaviti i u drugu prostoriju ili ugradbeni ormar koji će ga potajno štititi.
Međutim, ako bojler postavljate u drugu prostoriju od one u kojoj koristite toplu vodu, pripazite na udaljenost prostorije te eventualnu potrebu za ugradnjom cirkulacijske pumpe. Malolitražni bojleri puno su jednostavniji za određivanje njegove pozicije, ali i za samo postavljanje. Njih, naime, možete postaviti na neprimjetnim područjima kao što je područje iznad ili ispod umivaonika, tuš kabine, kade i slično.

Oprez kod ugradnje električnog bojlera!

Najvažnije od svega jest da je električni bojler pravilno uzemljen, jer su voda i vlaga dobri vodiči električne energije, a što može rezultirati potencijalnom opasnošću ukoliko bojler nije stručno postavljen. Isto tako, vrlo je važno pravilno održavati električni bojler, to jest čistiti ga jednom godišnje. No, na funkcionalnost i dugotrajnost bojlera ovisi i kvaliteta vode. Tvrda voda dovest će do prekomjernog nakupljanja kamencana grijačima, a ako je voda mekša, učinkovitos bojlera će potrajati te će i čišćenje biti rjeđe potrebno. Klasičan znak nakupljenog kamenca je zvuk šuštanja ili pucketanja koji se javlja kada uključite bojler.