Talijanske kuhinje

Zaštitni znak i jedna od najvećih značajki svih talijanskih kuhinja je – boja. Naime, prirodne nijanse i jarke boje Sredozemnog mora često su istaknute u dizajniranju talijanskih kuhinja.

Nijanse kao što su oker, spaljena narančasta, terakota, nježno žuta i kraljevsko plava, predstavljaju opušteni, ali i elegantan talijanski stil života, u kojemu je kuhinja i uživanje u jelu na prvome mjestu.

Podovi i pločice u stilu talijanskih kuhinja

Kada je riječ o površinama kao što su podovi, pločice ili površine za pripremanje obroka, u talijanskom kuhinjskom stilu općenito je poželjniji prirodan izgled. Tako su površine za pripremanje obroka, odnosno “otoci” u većini slučajeva napravljene od kamena ili granita, podovi su prekriveni terakota pločicama ili pločicama od škriljevca, dok su zidovi uglavnom obloženi jedinstvenim mozaik pločicama.

Dizajn talijanskih kuhinja

Za razliku od običnih kuhinja, gdje su suđe, posuđe i ostali kuhinjski pribor sakriveni u ormarima, u talijanskim je kuhinjama pribor uglavnom istaknut. Naime, najčešće je riječ o različitim posudama s priborom koje se nalaze na površini za pripremanje jela i o visećim antičkim policama. Dizajn talijanskih kuhinja je vrlo moderan i elegantan, a koji daje dojam luksuza.

Rasvjeta talijanskih kuhinja

Rasvjeta talijanske kuhinje daje određenu dozu prirode, odnosno svijetao i prozračan prostor. Ostale prirodne značajke također su uobičajene, pa su tako cvijeće i različite biljke strateški postavljene na prozorima, stolovima ili šankovima. Drvene stropne grede su čest prizor u talijanskim kuhinjama, a ormari i police uglavnom su izrađeni od drva visoke kvalitete.

Kuhinjski uređaji i dodatna oprema u talijanskim kuhinjama

Kuhinjski uređaji i dodatna oprema u talijanskim kuhinjama mogu biti različiti, od jednostavnih uređaja napravljenih od nehrđajućeg čelika, pa do “vintage” kuhinjske opreme koja dolazi u svijetlim ili jarkim bojama. U principu, boje su ovdje ponovno preuzele glavnu ulogu – što je kuhinjska oprema prirodnijeg izgleda, to će se bolje uklopiti u cjelokupni izgled talijanske kuhinje.

Kuhinjski namještaj

Kuhinjski namještaj također prati izgled talijanskih kuhinjskih elemenata i opreme. U toskanskom stilu talijanske kuhinje, najčešće je riječ o prirodnom materijalu kao što je drvo, dok su u mediteranskom stilu talijanske kuhinje prisutne svjetlije i toplije boje kao što su narančasta, nježno žuta, zelena, oker i plava, a što se materijala tiče, uglavnom se radi o elegantnom nehrđajućem čeliku.

Talijani su inače poznati kao vrlo uspješni dizajneri u svim segmentima pa su tako i njihove kuhinje često sinonim za posebno moderne i elegantne kuhinje, a koje brojnim ljudima plijene pažnju i mame uzdahe. U Italiji postoji veliki broj manjih i većih proizvođača kuhinja, koji izvoze svoje elemente, opremu i namještaj diljem svijeta, dok u Hrvatskoj također možete pronaći veliki broj distributera talijanskih kuhinja, nama se svakako obratite kada izabirete podove i pločice.