Blok opeka

Građenje kuće iz temelja poprilično je zastrašujuć i težak posao, posebice za one koji nemaju iskustva i znanja na području građevine. Jedno od prvih pitanja koje se javlja u ovome procesu jest treba li koristiti ciglu od pune opeke ili je blok opeka bolji izbor?

Dok se u prošlosti izgradnja kuće nije mogla zamisliti bez klasičnih cigli od pune opeke, stvaranjem alternative došlo je promjene mišljenja.

Zašto je blok opeka bolja?

Blok opeka građevinski je materijal stvoren od potpuno prirodnih materijala – gline i piljevine, i bez ikakvih sintetski dodataka. U procesu proizvodnje, ova opeka sadrži lako gorive materijale koji sagorijevanjem ostavljanu šupljine te opeci daju izuzetna termoizolacijska svojstva – samo jednu u nizu prednosti blok opeke pred punom opekom.

S obzirom na svoj izgled, ovaj opekarski proizvod ispunjen je zrakom, koji je i sam odličan izolator topline, što omogućuje smanjenu potrošnju toplinske energije zimi te smanjeno zagrijavanje unutrašnjosti kuće ljeti.

Osim toga, zbog većih dimenzija potrebno je manje blokova po metru kvadratnome, što znači  veću novčana ušteda te veću brzinu gradnje, a debljina blok opeke stvara i odličnu zvučnu izolaciju. Konačno, zahvaljujući svojim šupljinama, masa je puno manja te je ovu opeku puno lakše manipulirati na gradilištu.

Blok opeka u zidu

Blok opeka građevinski je materijal koji se može koristiti i u nosivim i u pregradnim zidovima, a u kombinaciji s toplinskom izolacijom čini odlične vanjske zidove svakog građevinskog objekta.

Pri slaganju ovih opeka, šupljine se postavljaju okomito, tako da zrak može nesmetano strujati kroz zidove te pripomagati u izolaciji, kako zvučnoj, tako i toplinskoj.

Koje blok opeke odabrati?

Za vanjski nosivi zid, kao i unutarnje nosive zidove, pogodne su opeke širine 25, 30 ili 38 centimetara, od kojih većina ima utor-zub sistem koji štedi i vrijeme i mort, odnosno vezivni materijal između blok opeke. Osim opeka sa šupljinama, za one koji žele dodatnu temperaturnu i zvučnu izolaciju, i za to su spremni izdvojiti malo veću svotu novca, postoje i opeke čije su rupe ispunjene kamenom vunom. Ovakva vrsta opeke na vanjskom nosivom zidu, uz dodatni sloj izolacije, bilo stiroporom, bilo kamenom vunom, doista osigurava maksimalnu razinu izolacije od temperaturnih oscilacija i neželjenih zvukova.

Blok opeka za pregradne zidove širine je 10, 11,5 ili 20 centimetara, također s utor-zub sistemom, i nudi odličnu izolaciju zvuka unutar same kuće.