Održavanje lakiranog parketa

Parket, nakon što je ugrađen, zahtijeva određeni tretman odnosno način održavanja kako bi njegov izgled uvijek bio postojan. Za održavanje parketa potrebno je održavati odgovarajuće uvjete okoline odnosno prostora u kojem je parket postavljen. Trebate voditi računa o zaštiti parketa od mehaničkog utjecaja i mehaničkih oštećenja.

Vlažnost parketa

Temperatura prostora i relativna vlažnost zraka utječe na promjene u drvu. Vlažnost parketa mora biti jednaka u svim dijelovima parketa. Velike i nagle promjene u temperaturi i relativnoj vlažnosti zraka na parketu može uzrokovati deformacije poput koritanja (razdvajanja) parketa. Iz tog je razloga preporučena dopuštena vlaga zraka koja iznosi između 40 – 60 % i ona bi trebala biti jednaka i tijekom ljetnih i tijekom zimskih mjeseci. U zimskim mjesecima vlažnost zraka može se spustiti čak do 30% što je izrazito nepovoljno za parket. Zato bi u tom vremenu trebalo koristiti ovlaživače zraka odnosno posudice s vodom kako bi se postigli optimalni uvjeti. Temperatura zraka između 20 – 22°C je najidealnija jer je tada utjecaj na drvo minimalan. Osim toga, redovito provjetravajte prostorije. Ako je došlo do iziljevanja vode na parket, uklonite ju u što kraćem vremenu kako njezino dugotrajno zadržavanje ne bi utjecalo na kvalitetu drva. Klijenti se uglavnom odlučuju za lakirani parket.

Održavanje lakiranog parketa

Lakirani parket na početku je potrebno posebno „njegovati“. To se osobito odnosi na vrijeme od dva do tri tjedna nakon lakiranja parketa. U nastavku teksta donosimo načine na koje možete održavati svoj parket i ujedno ga zaštititi od kojekakvih oštećenja. U vremenskom razdoblju tik nakon lakiranja parketa nemojte ga opterećivati kako ga ne biste trajno oštetili. Nakon što je prošlo preporučeno vrijeme i unesete namještaj, obavezno postavite zaštitne podloge na dijelove namještaja koji dolaze u kontakt s parketom, kako bi se spriječilo oštećenje drveta i laka. Prilikom namještanja namještaja nemojte ga vući po parketu već ga podiginite. U slučaju da želite postaviti tepihe ili neku drugu podnu oblogu, to učinite tek nakon mjesec dana. Preporučujemo vam da na ulaze u prostorije u kojima je postavljen parket postavite otirače koji će spriječiti unošenje oštrih predmeta. Što se tiče čišćenja parketa, preporučujemo da u tom vremenu ne čistite parket vodom i sredstvima za održavanje. Kako biste uklonili mrlje i hranu s parketa koristite mekane krpe. Možete ih malo navlažiti vodom. Slobodno možete koristiti i sredstva za čišćenje, no neka to obavezno budu sredstva za čišćenje parketa, a ne neke druge podloge jer ona u sebi mogu sadržavati abraziv. Pri čišćenju parketa izbjegavajte korištenje grubih četki

Održavanje parketa nije tako zahtijevno

Održavanje parketa nije tako zahtjevno kako se možda čini na prvi pogled. Kada se na parketu pojave tragovio phabanosti laka treba ga ponovo brusiti i lakirati.Ako želite osvježiti vaš parket i učiniti ga takvim neko duže vrijeme, slobodno ga povremeno premažite vodenom emulzijom sredstva za njegovanje parketa.

Površinsku prašinu koja se se svakodnevno nakuplja,čistiti usisavačem sa četkastim nastavkom.