Pločice za kupaonicu

Kada uređujete kupaonicu, zasigurno ćete na pod i zidove staviti pločice. No, osim nevjerojatno velikog izbora samog izgleda pločica, vrlo je važno izabrati i adekvatno napravljene pločice s odgovarajućim fizikalno mehaničkim svojstvima: važno je da su pločice za kupaonicu otporne na kemijske utjecaje, da nisu sklizave, da se lako održavaju te, dakako, da se estetski uklapaju s ostatkom kupaonice, kako veličinom, tako i izgledom i bojom.

Ovim kriterijima odlično odgovaraju keramičke pločice, koje će bez problema odraditi sve očekivane zadaće.

Kako nastaju keramičke pločice za kupaonicu?

Riječ keramika dolazi od grčke riječi keramikos, koja je označavala glinu, upravo materijal od kojega se keramičke pločice za kupaonicu prave. Keramičke pločice pojavile su se prije više od četiri tisuće godina, a pronađene su u arheološkim iskopinama egipatskih piramida, Babilona, te antičkih grčkih gradova. Da je čovjek oduvijek imao naklonost k uljepšavanju svoga životnoga prostora, pokazuje i činjenica da su se već u ta davna vremena na Bliskome Istoku keramičke pločice, između ostaloga i pločice za kupaonicu, bile ukrašavane ne bi li interijer učinile što zanimljivijim i ugodnijim za život.

U prošlosti, keramičke pločice rađene su od vlažne gline sušene su na suncu, no sredinom 19. stoljeća uvodi se revolucionarna tehnika prešanja suhe gline između sva metalna alata, što uvelike ubrzava proces proizvodnje.

Danas se uz glinu koriste razni dodatci, a sama pločica se obrađuje na do 1250 stupnjeva Celzijevih ne bi li se postigla željena čvrstoća.

Zašto je kao pločice za kupaonicu poželjno koristiti upravo keramičke pločice, postaje jasno čim se upoznate s njihovim karakteristikama. Osim što su estetski dostupne u iznimno velikom broj boja, oblika i dimenzija, one su iznimno čvrste te otporne na vatru, kemikalije i habanje, što ih čini vrlo trajnima – idealna kvaliteta za pod u jednoj od najkorištenijih prostorija u kući.

Kako odabrati pločice za kupaonicu?

Ljepota pločica za kupaonicu leži upravo u širokom spektru kombinacija koje vam se pružaju: svatko može pronaći nešto za sebe, bez obzira na vaš ukus te stil koji preferirate. Premda su najčešći oblici pločica upravo kvadrati i pravokutnici, one se mogu pronaći i u obliku kruga, trokuta, romba, i sličnog. Također, veličine pločica se mogu kretati od onih mozaičkih, od svega nekoliko centimetara, do onih koje imaju po nekoliko metara.

Upravo te pločice za kupaonice većih dimenzija u posljednje su vrijeme postale pravi hit, no ukoliko su vam one zapele za oko, važno je znati da ipak bolje pristaju u kupaonice većih dimenzija. U takvim većim kupaonicama možete se poigrati i s pločicama tamnijih i jačih boja, dok će manjim kupaonicama, kao i onima s manje prirodnoga svijetla ipak bolje odgovarati pločice pastelnih boja.

Ako baš inzistirate na pločicama za kupaonice većih dimenzija i u manjim kupaonicama, najbolje ih je kombinirati s pločicama manjih dimenzija. Štoviše, kako kupaonski prostor ne bi bio dosadan, slobodno se poigrajte s pločicama različitih dimenzija, boja i oblika ne biste li stvorili jedinstveni prostor koji odgovora upravo vama i vašoj obitelji.