WC školjke

Iako su septičke jame u mnogim ruralnim područjima još uvijek uobičajeni sustavi za obavljanje nužde, složeniji sustav kao što je wc školjka, neophodna je u svakoj ljudskoj zajednici već tisućama godina.
 
WC školjke uglavnom su rađene od posebne gline koja se naziva staklasti porculan.
Naime, staklasti porculan mješavina je nekoliko vrsta gline, koja očvrsne sušenjem na zraku, a zatim pećenjem u posebnoj pećnici za pravljenje staklastog porculana.
 
Nakon toga se stavlja vodootporni premaz, koji daje poseban sjaj staklastom porculanu. Sjedala WC školjki uglavnom se izrađuju od dva materijala, a to su plastika i drvo. Najprodavanija su plastična sjedala, ali i najjeftinija. Drvena su sjedala malo skuplja, no i kvalitetnija, a obično je riječ o javoru ili brezi.
 
Nekada je zbog neugodnih mirisa bilo nezamislivo ugrađivati wc školjke u zatvorenim prostorima, no danas je situacija u potpunosti obrnuta – jednostavno ne možemo zamisliti odlazak na wc školjku tijekom noći ili hladnih i snježnih dana.

Na što treba obratiti pozornost prilikom kupovine WC školjke?

Boja WC školjke

Bijela boja je zasigurno dominantna, no većina proizvođača nude različite boje. Prije kupovine wc školjke, razmislite o bojama koje vam se nude te bojama koje okružuju vašu kupaonicu. S bijelom bojom nikada nećete pogriješiti, no nećete ni s onom bojom koja dominira u vašoj prostoriji.
 

Stil WC školjke

Stil wc školjke uskladite sa stilom vaše kupaonice. Bilo da je riječ o modernoj wc školjki, tradicionalnoj, običnoj ili nekoj posebnoj, nećete pogriješiti ukoliko ona pristaje uz stil vaše kupaonice. Stilovi obično ne utječu na samu kvalitetu i rad wc školjke, tako da o tome ne morate voditi brigu.

Gravitacija ili pritisak WC školjaka

Gravitacijska WC školjka funkcionira na starinski i najpouzdaniji način. Nakon ispiranja, voda iz spremnika odlazi u posudu pomoću gravitacije. Spremnici koji djeluju na pritisak potpuno su zatvoreni, a kada se napune vodom, zarobljeni zrak još se više pritišće u njima. Ovakve wc školjke omogućavaju efikasnije ispiranje te veću površinu vode u posudi, što znači da se i učestalost čišćenja wc školjke smanjuje. Wc školjke koje djeluju na pritisak većinom su glasnije i ponekad ih je teže popraviti od konvencionalnih gravitacijskih modela.

Jednodijelne ili dvodijelne WC školjke

WC školjke u većini slučajeva dolaze s odvojenim spremnicima i posudama, a one su i jeftinije od jednodijelnih wc školjki. Naime, jednodijelne WC školjke su elegantnije i modernije, a zbog čega imaju tendenciju koštati znatno više.

WC školjke sa sjedalom ili bez sjadala

Većina WC školjki ne dolaze sa sjedalom, odnosno potrebno ih je naknadno kupiti, dok jednodijelne wc školjke ponekad imaju i sjedala. Ako kupujete wc školjku bez sjedala, pripazite na to da vaša školjka nema poseban ili neobičan oblik, jer ćete u budućnosti imati problema s pronalaskom sjedala za nju. Što se sjedala tiče, obratite pozornost na materijal. Drvena sjedala su kvalitetnija, dugotrajnija, ali i skuplja, dok plastična sjedala dolaze u brojnim oblicima, bojama, debljinama i detaljima. Jedini nedostatak plastičnih sjedala je što imaju tendenciju “mrdati se” dok sjedite na njima. Ako se pak odlučite za plastično sjedalo, kupite ono deblje i čvršće koje se neće mrdati. Takva sjedala su možda skuplja, no izbor je zasigurno isplativ.