Pločasti radijatori

Radijatori

Radijatori predstavljaju jedan od osnovnih prijenosnika toplinske energije, bez kojih se danas gotovo ne može zamisliti normalna kvaliteta življenja. Oni danas dolaze u brojnim oblicima, veličinama, materijalima i bojama, no veću bi pozornost valjalo obratiti na njihovu poziciju u prostoriji, kao i na njihovu veličinu s obzirom na prostor.

Radijatori se sastoje od jedne ili više ogrjevnih ploha te šupljeg središnjeg tijela u kojemu se nalazi vruća voda ili niskotlačna para, a toplinu u prostor prenose zračenjem i konvekcijom. S druge strane, postoje i pojedinačni radijatori koji se koriste uglavnom u lokalnim sustavima grijanja te koje zagrijavaju električni grijači.

Člankasti ili rebrasti, te pločasti radijatori

Dvije osnovne vrste radijatora se razlikuju po materijalu od kojih su izrađeni te prema izvedbi ploha. Naime, riječ je o člankastim, odnosno rebrastim te pločastim radijatorima. Člankasti radijatori imaju međusobno povezane članke, a čiji ukupan broji ovisi o veličini prostorije, to jest toplinskim potrebama objekta.

Prednosti pločastih radijatora (čelični ili limeni radijatori)

Pločasti radijatori, poznati pod nazivom i čelični te limeni radijatori, imaju glatke, ravne ploče koje se mogu postaviti u više redova, a na njih se mogu postavljati i konvekcijske lamele kako bi se poboljšao toplinski učinak. Osim razvijenije tehnologije, ovi radijatori izgledom su i ljepši od člankastih radijatora, a zbog čega su posljednjih godina preuzeli vodstvo na tržištu.

U izradu pločastih radijatora uložena je kvalitetna tehnologija koja je omogućila i nižu cijenu proizvodnje. Zbog korištenja kvalitetnog čelika u izradi, trajnost ovih radijatora također je veća od člankastih radijatora. Veliku atraktivnost ovi su radijatori također podigli zbog vrlo zanimljivog dizajna i novih izvedbi.

Oblici i veličine pločastih radijatora

Primjerice, spretnim su dizajnom skriveni ugrađeni ventili te cijevi polaznog i povratnog voda. Također, oblik pločastih radijatora vrlo je elegantan i mekan, što odaje posebnu dozu prirode i neutralnosti u svakom domu. Izbor boja ovih radijatora je neograničen te svatko može pronaći onu idealnu koja će se uklapati u cjelokupan stil prostora.

Veličina ovih radijatora ovisi o prostornim parametrima, debljini zidova, vrsti fasade, veličini prozora te o temperaturi koja se želi postići. Pločasti radijatori znatno su jednostavniji za čišćenje te općenito lakši od člankastih radijatora, a uglavnom su i najjeftiniji ako se pozornost obraća na cijenu po jedinici toplinskog učinka davanja topline.

Korisni savjeti za kvalitetnu kupovinu radijatora

Bilo da ste se odlučili za člankaste ili pločaste radijatore, bijeloj ili plavoj boji, mekaniji ili oštriji oblik – izbor je subjektivan te odluka ovisi samo o vama, to jest o vašem ukusu. No, ono što je također važno prije same kupovine, to je proizvođač radijatora koji će vam osigurati kvalitetu. U posljednje se vrijeme često pojavljuju nepoznati, odnosno nepriznati proizvođači u čiju se kvalitetu ne možemo pouzdati. Naime, ipak je riječ o ulaganju koje će vam omogućiti grijanje te uljepšati životni prostor dugi niz godina.