Kako čistiti i održavati parket

Parket, nakon što je ugrađen, zahtijeva da ga se redovito čisti i održava kako bi njegov izgled uvijek bio postojan. Za kvalitetno održavanje parketa potrebno je održavati odgovarajuće uvjete okoline odnosno prostora u kojem je parket postavljen.
 
Kako pravilno čistiti i održavati parket?
 
Trebate voditi računa o zaštiti parketa od mehaničkog utjecaja i mehaničkih oštećenja. Temperatura prostora i relativna vlažnost zraka utječe na promjene u drvu. Vlažnost parketa mora biti jednaka u svim dijelovima parketa. Velike i nagle promjene u temperaturi i relativnoj vlažnosti zraka na parketu može uzrokovati deformacije poput koritanja (razdvajanja) parketa. Iz tog je razloga preporučena dopuštena vlaga zraka koja iznosi između 40 – 60 % i ona bi trebala biti jednaka i tijekom ljetnih i tijekom zimskih mjeseci. U zimskim mjesecima vlažnost zraka može se spustiti čak do 30% što je izrazito nepovoljno za parket. Zato bi u tom vremenu trebalo koristiti ovlaživače zraka odnosno posudice s vodom kako bi se postigli optimalni uvjeti.
 
Temperatura zraka između 20 – 22°C je najidealnija jer je tada utjecaj na drvo minimalan. Osim toga, redovito provjetravajte prostorije. Ako je došlo do iziljevanja vode na parket, uklonite ju u što kraćem vremenu kako njezino dugotrajno zadržavanje ne bi utjecalo na kvalitetu drva. U slučaju ako primijetite da su zidovi vaših prostorija vlažni, potrebno je ukloniti uzrok vlage; u suprotnom, doći će do podizanja i oštećenja parketa. Klijenti se uglavnom odlučuju za lakirani parket.

Kako čistiti i održavati tek lakiran parket?

Lakirani parket na početku je potrebno posebno „njegovati“. To se osobito odnosi na vrijeme od dva do tri tjedna nakon lakiranja parketa. U nastavku teksta donosimo načine na koje možete održavati svoj parket i ujedno ga zaštititi od kojekakvih oštećenja.

U vremenskom razdoblju tik nakon lakiranja parketa nemojte ga opterećivati kako ga ne biste trajno oštetili. Preporučujemo da namještaj ne unosite u prostoriju barem 7 do 10 dana nakon lakiranja parketa. Nakon što je prošlo preporučeno vrijeme i unesete namještaj, obavezno postavite zaštitne podloge na dijelove namještaja koji dolaze u kontakt s parketom, kako bi se spriječilo oštećenje drveta i laka. Prilikom namještanja namještaja nemojte ga vući po parketu već ga podiginite. U slučaju da želite postaviti tepihe ili neku drugu podnu oblogu, to učinite tek nakon mjesec dana.
 
Sredstva za čišćenje i održavanje parketa?
 
Preporučujemo vam da na ulaze u prostorije u kojima je postavljen parket postavite otirače koji će spriječiti unošenje oštrih predmeta. Što se tiče čišćenja parketa, preporučujemo da u tom vremenu ne čistite parket vodom i sredstvima za održavanje. Kako biste uklonili mrlje i hranu s parketa koristite mekane krpe. Možete ih malo navlažiti vodom. Slobodno možete koristiti i sredstva za čišćenje, no neka to obavezno budu sredstva za čišćenje parketa, a ne neke druge podloge jer ona u sebi mogu sadržavati abraziv. Ako je riječ o vlažnom čišćenju parketa, nakon što ste obrisali parket mokrom krpom svkaako ga dobro posušite. Pri čišćenju parketa izbjegavajte korištenje grubih četki. 
 
Održavanje i čišćenje parketa nije tako zahtjevno kako se možda čini na prvi pogled. Svakodnevno ga možete čistiti suhom krpom ili usisivačem, a ponekad vodom i neutralnim sredstvom za čišćenje. Osim toga, s vremena na vrijeme trebat će ga ponovno trebati brusiti i prelakirati. Nemojte dopustiti da se lak potpuno odstrani jer to može prouzročiti veće probleme s njegovom obnovom. Ako želite osvježiti vaš parket i učiniti ga takvim neko duže vrijeme, slobodno ga povremeno premažite vodenom emulzijom sredstva za njegovanje parketa.