Moderne kuhinje

Oduvijek su kuhinje centar kućanstva, pošto se ljubav ipak širi punim želudcem. Većini se najranija sjećanja vežu upravo uz bakinu i majčinu kuhinju, a određeni miris u vama odmah širi toplinu. Baš zbog toga, kuhinja nije obična prostorija u kojoj ćete praviti ručak, već prostorija koja vas treba inspirirati da što maštovitije i više kuhate.
 
Za razliku od bakinih i majčinih kuhinja koje su većine bile drvene i obične – moderne kuhinje sada su potpuno novi hit. Osim što je podloge ovih lakše za očistiti, također ih možete skrojiti prema svojoj mjeri, odnosno u bojama koje će vas najviše motivirati za kuhanje!

U modernim ćemo kuhanja najčešće pronaći šank ili poznati „otok“ koji povećava broj površina koje su vam na raspolaganju. Također, te su kuhinje najčešće opskrbljene kućanskim aparatima od nehrđajućeg čelika koji posebno daje kuhinji tu modernu notu.

Kako odabrati savršenu modernu kuhinju?

Tri su ključne stvari na koje morate posebno razmisliti pri odabiru savršene moderne kuhinje, a to su izgled kuhinje, maksimalno iskorištavanje prostora i na kraju, urediti ju prema svojim željama, no tako da privlači i vaše goste da ih privlači vaša kuhinja.

Modernu kuhinju treba odabrati tako da ne guši prostor s kojim raspolažete, jer je prostranost i iskorištavanje prirodnog svijetla glavna karakteristika modernih kuhinja. Kabineti sa svih strana u malim prostorima mogu prostor potpuno ugušiti, a samim time ćete se i vi osjećati kao da nemate dovoljno prostora. Ovakav će vas problem uvijek demotivirati da krenete uopće kuhati.

No, s druge strane – potrebno je maksimalno iskoristiti prostor, odnosno, morate biti sigurni da u kuhinji imate sve što vam je potrebno, praktički na dohvat ruke. Morate razmisliti na kojem će se mjestu nalaziti vaš štednjak, hladnjak, sudoper, no i hoćete li imati dovoljno mjesta za ostale kuhinjske potrepštine, poput lonaca, tava i pribora za jelo.

Ako se radi o velikoj prostoriji, svakako u plan uključite otok na kojeg možete smjestiti štednjak ili sudoper, a također će vam on biti još jedno od mjesta u kojeg možete spremiti ostale kuhinjske potrepštine.

Uređenje moderne kuhinje

Zadnji, vrlo važan aspekt moderne kuhinje je samo njeno uređenje. One su najčešće u pastelnim bojama te se uređuju s dvije do tri boje koje su vrlo kontrastne. Također, imajte na umu već spomenute kućanske aparate od nehrđajućeg čelika, koje će vašoj kuhinji dodati i četvrtu boju.

Na primjer, ako ste zamišljali crno bijelu kuhinju, kako bi se razbio kontrast ovih dviju boja, možete dodati nekoliko drvenih površina ili elemenata, ili možda koristiti bež ili svijetlo smeđu boju. Ako niste ludi za kombiniranjem boja, možete jednostavno kombinirati teksturu površina – ili odabrati gornji dio radne površine koji će kuhinju podignuti na potpuno novu razinu i učiniti da se ona istakne. S obzirom da se u kuhinji ipak najviše kuha, možda odabir vrlo svijetlih površina vam neće biti najmilije kada budete čistili.

Uređenju vaše moderne kuhinje također mogu pomoći i razna osvijetljenja, koja će na kraju krajeva i vama pomoći da se lakše snalazite, bolje vidite ako do kuhinje dopire prirodno svijetlo, ali i da dobro začinite hranu!

Na uređenju svoje moderne kuhinje svakako nemojte štediti jer upravo je to mjesto gdje će se stvarati uspomene koje će vaša djeca i unuci nositi svugdje sa sobom.