Male kuhinje

Za razliku od velikih, male kuhinje pune su inspirativnih ideja i zanimljivih prostornih rješenja. Uz to, male kuhinje pružaju sve nadohvat ruke te su učinkovitije za rad. Organizacija malih kuhinja na prvom je mjestu, a odaberete li prava rješenja za svoju kuhinju, ona će izaći u susret svim vašim potrebama.

Male kuhinje i iskoristivost prostora

U malim kuhinjama potrebno je maksimalno iskoristiti prostor, a uz elemente sa staklenim frontama vaša će se kuhinja vizualno proširiti. Dodatan efekt stvorit ćete prirodnom i prozračnom rasvjetom, a na taj način možete istaknuti i svoje omiljeno suđe, posuđe i ostali kuhinjski pribor. Sve ovo samo su neki od brojnih detalja, koji vašu malu kuhinju mogu pretvoriti u organiziranu i funkcionalnu prostoriju.

Zidni stolovi i šankovi u malim kuhinjama

Šankovi te zidni stolovi koji se pričvršćuju za zid idealno su rješenje za male kuhinje. Naime, njih možete i preklopiti kada vam nisu potrebni, a koji se zatim mogu koristiti kao praktična polica za različite kuhinjske sitnice. Zidni stolovi i šankovi danas dolaze u različitim veličinama, bojama, oblicima i materijelima, stoga za svakoga postoji barem jedan prigodan mali stolić. Važno je samo dobro razmisliti o mjestu na koje ćete postaviti zidni stol te o stilu koji će pristajati temi vaše kuhinje.

Zidne police i držači u malim kuhinjama

Kako biste maksimalno uštedjeli na prostoru, zidne police i različiti držači zasigurno će biti od pomoći. Kada vaš kuhinjski pribor i začini imaju svoje mjesto na zidu, prostor se minimalno zauzima te vam je sve lako dostupno. Zidne police i držače možete postaviti na mjesto kod otoka, iznad sudopera ili na neko drugo mjesto, ovisno o izgledu same prostorije. Odlična ideja za rješenje ovog problema je i radionička ploha za vješanje koju možete nabaviti u radionicama. Naime, nju lako možete objesiti na zid i obojiti po vašoj želji, a rezultat će biti svestrano zidno mjesto za pohranu lonaca i ostalog pribora. Osim uredno smještenog posuđa na zidu, pravo je zadovoljstvo vidjeti i različite šarene začine koji daju posebnu notu maloj kuhinji.

Ogledala u malim kuhinjama

Koristeći ogledala kao zidnu oblogu između ormarića ili samo kao ukras, vaša će se mala kuhinja činiti proširenijom. Danas postoje razne vrste kvalitetnih i otpornih ogledala na vlagu, a koja se izrađuju u brojnim stilovima, veličinama i oblicima te u okvirima ili bez njega, ili pak s obojenim okvirom po želji. Osim ogledala, za vizualno proširenje kuhinje možete iskoristiti i metalik zidnu oblogu, koja je najnoviji trend u malim kuhinjama.

Izvlačni ormarići u malim kuhinjama

Svoje obične kuhinjske ormariće možete jednostavno pretvoriti u ormariće na izvlačenje tako da na njih postavite kotačiće. Takvi ormarići omogućavaju vam dodatni radni prostor za pripremanje obroka, a kada vam nije potreban, on će i dalje služiti kao ormarić, to jest spremnik za pohranu namirnica i različite kuhinjske opreme.

Daska za rezanje na sudoperu

Na otvor sudopera ili mjesto za odlaganje posuđa, pored sudopera, možete postaviti dasku za rezanju koja će vam definitivno proširiti radni prostor. Uz to, izvor vode vam je nadohvat ruke te ćete jednostavnije i brže prati voće i povrće koje ćete nakon toga rezati na dasci, a osim namirnica, brže ćete oprati i iskorištenu dasku.