Postavljanje parketa

Parket je drvena podna obloga, napravljena od dijelova drveta, a koja može biti položena kao mozaik, puzle ili na brojne druge zanimljive načine. Riječ parket dolazi od francuske fraze “parquet de menuiserie” koja se odnosi na prvi parketni pod napravljen davne 1684. godine u Versillesu. Glavna svrha parketa je osiguravanje dugotrajne, sigurne, ugodne i estetski lijepe površine u određenom objektu.

Parketi su vrlo otporni na različite mehaničke i kemijske utjecaje, no jednostavno se i obnavljaju ukoliko ipak dođe do oštećenja. Na današnjem se tržištu mogu pronaći parketi raznih dimenzija, vrsta drveta i završnih obrada, tako da se kupcu ostavljaju brojne mogućnosti prilikom uređenja. Parket ima bogatu prošlost te se oduvijek cijenio njegov prirodni i živi izgled te toplina koju je unio u svaki dom.

U današnje vrijeme postoje brojne vrste parketa, pa tako i brojni načini za postavljanje parketa. No, najkvalitetnija drvena podna obloga jest klasični, masivni parket. Masivno drvo kroz povijest se pokazalo kao najkvalitetnije i najpraktičnije rješenje za podove, ali i mnoge druge površine u kućanstvu. Takav parket pruža odličnu toplinsku i zvučnu izolaciju te ovisno o načinu slaganja, može vizualno povećati ili umanjiti prostoriju.

Koji su preduvjeti za kvalitetno postavljanje parketa?

Kako bi se parket kvalitetno postavio te kroz dugi niz godina održao svoju funkciju, potrebna je i priprema prostorije u kojoj će se postavljati. Naime, podloga trebala bi biti u potpunosti ravna, čista, suha i po mogućnosti, bez pukotina i raznih udubina. Ukoliko parket postavljate na betonsku podlogu, razina vlage na njoj ne bi trebala biti veća od dva posto. Prije početka postavljanja parketa, svi keramičarski i ličilački radovi trebali bi biti gotovi. Također, betonsku podlogu potrebno je impregnirati s odgovarajućim sredstvom, a zapakirane parkete poželjno je ne otvarati prije samog početka postavljanja parketa.

Kako kvalitetno postaviti parket?

Nakon što je priprema za postavljanje parketa završena i prostorija je spremna za oblaganje, možete započeti sa postavljanjem parketa. U cjelokupnom postupku postavljanja parketa, veliku ulogu ima pravilno odabrano ljepilo. Naime, parket se u početku kovao za pod s različitim metalima, a danas se parket lijepi za podlogu sa dvokomponentnim ljepilo koje je malo skuplje od jednokomponentnog ljepila, ali i mnogo kvalitetnije. Za postavljanje parketa potreban je čekić, udarni čekić, to jest kladivo, metar, pila sa sitnim zupcima ili električna pila, distanceri i nabijač.

Prije polaganja parketa potrebno je odrediti smjer polaganja s obzirom na oblik prostorije i izloženost sunčevim zrakama te izmjeriti prostoriju kako biste dobili točan broj redova parketa koji će se polagati i utvrdili koliko je potrebno isjeći posljednji red. Nakon toga, preporučuje se uzdužno polaganje prema glavnom izvoru svjetala. Kod cijevi je potrebno probušiti rupu u parketu, i to oko dva centimetra veću od promjera cijevi. Nakon što je parket u potpunosti postavljen, potrebno je jedan ili dva dana da se prilagodi prostoriji, a nakon toga slijedi završna obrada parketa.

Inače, najpopularniji način slaganja klasičnog parketa bila je “riblja kost”, no u današnje vrijeme parket je moguće postaviti na više od deset različitih načina, a to su: parketi u obliku brodskog poda, dijagonalno postavljenog brodskog poda, zatim u obliku dijagonalno postavljenog brodskog poda s međuprugama, dijagonalnog brodskog poda sa svim sudarima na pravcu, u obliku dijagonalnoga, letvasto složenog brodskog poda, vodoravnog pletiva, riblje kosti s dvije ili tri spojene dašćice te riblje kosti s dašćicama različitih vrsta drva nejednake dužine. Parket se može postaviti i u obliku dijagonalnih kocaka s međuprugama te u obliku kosog pletera s jezgrastim kockama.