Održavanje radijatora

Radijatori su uređaji za grijanje te poput svih ostalih uređaja i oni zahtijevaju čišćenje te dobro održavanje kako bi funkcionirali u najboljem redu. Oni rade na principu tople vode; topla voda zagrijava se u glavnom bojleru, a pumpa ju zatim provodi do svih radijatora koji su postavljeni u kući ili bilo kojem drugom objektu. Za održavanje optimalne i ujednačene temperature zaslužan je termostat. U slučaju da temperatura padne u odnosu na zadanu vrijednost termostat automatski uključuje pumpu. Ako temperatura doseže zadanu vrijednost termostat će isključiti pumpu.
 

Održavanje radijatora i bojlera

Za učinkovito i kvalitetno funkcioniranje radijatora nužno je održavati ne samo radijatore već i bojlere. Zbog toga preporučujemo vam da uključite pumpu nekoliko puta tijekom ljetnih mjeseci kako bi se pročistila. Ne zaboravite ponekad otvoriti i zatvoriti ventile na cijevima i radijatorima, jer inače će se vrlo lako zapeći. Dovoljno je da jedanput godišnje provjerite je li slobodan rad ventila na spremniku. Osovinu, ali i ostale mehanizme koji se često koriste bitno je podmazati s vremena na vrijeme jer ćete spriječiti mogućnost korozije. Za normalno funkcioniranje radijatora nužno je barem dva puta godišnje u potpunosti očistiti bojler te pregledati pumpu, termostat, plamen, cijevi i ostale stvari. Ovakav pothvat svakako prepustite stručnjacima; ipak je riječ o plinskim uređajima. U nastavku teksta donosimo nekoliko savjeta koji se odnose isključivo na održavanje radijatora. Kao i bojler i radijatore je potrebno redovito pregledavati i servisirati da bi oni mogli funkcionirati u potpunosti.
 

Ozraćavanje radijatora

Ako primijetite da je radijator na vrhu hladan, a na dnu topao, to je jasni pokazatelj da radijator u sebi ima zraka koji je potrebno ispustiti. Zato isključite cirkulacijsku pumpu i odvrtite vijak za ozračivanje koji se nalazi na vrhu radijatora. Ispod vijka postavite posudicu u koju će kapati voda kada ju zrak iz radijatora potjera prema vrhu. U istom trenutku radijatori bi se trebali početi zagrijavati. Ako jednostavnim odzračivanjem radijatora niste uspjeli zagrijati radijator, tada je vjerojatno riječ o lošoj cirkulaciji vode koju uzrokuju zračni čepovi u cijevima. Stoga je potrebno otvoriti čep za odzračivanje koji se nalazi na cirkulacijskoj pumpi. Kada primijetite da voda počne teći, zatvorite ga. Ako sumnjate da se radi o neuravnoteženosti sustava za grijanje jer su vam i dalje hladni oni radijatori koji najudaljeniji su od bojlera, provjerite ima li vode u spremniku i ekspanzionoj posudi bojlera te je li u funkciji ventil s kuglicom. Potrebno je pritisnuti ručicu ventila i voda bi trebala izaći. Ako se to ne dogodi, morate zamijeniti ventil. Hladna mjesta na radijatoru mogu uzrokovati i začepljenja od kojekakve nečistoće. No to možete riješiti jednostavnim ispiranjem.
 

Ispiranje radijatora

Za početak morate skinuti radijator te izvaditi vijak za odzračivanje. Radijator koji ste iznijeli van polegnite na dno. Zatim će vam trebati crijevo za vodu koje se postavlja u otvoreni kraj na donjem poprečnom rebru i možete početi s ispiranjem. Ispirite toliko dugo dok iz otvora za odzračivanje ne poteče čista voda. Nakon što ste to postigli maknite crijevo, a radijator vratite na njegovo mjesto. U održavanje radijatora ubraja se i proces ispuštanja vode iz sustava, koji je nužan u slučaju da na radijatoru postoji samo jedan ventil. Za kvalitetan i neometan rad radijatora važno je dobro ih održavati kako biste izbjegli kasnije veće probleme i popravke.
 

Servis za održavanje bojlera i radijatora

S obzirom da u današnje doba nitko nema dovoljno vremena ni za sebe, a kamoli za proučavanje kako na pravilan način održavati bojlere i radijatore,  preporučamo vam da jednom godišnje pozovete ovlaštenog servisera da vam prekontrolira sustav grijanja. Na taj način uštedjet ćete sebi vrijeme, a vrijeme je novac.