Vrste dimnjaka

Dimnjaci su konstrukcije ugrađene na građevinama ili brodovima za odvođenje i ispuštanje plina, dima ili pare u atmosferu. Ugrađuju se okomito zbog lakšeg protoka i izlaska plina i pare. Dobro izgrađen i ugrađen dimnjak najvažniji je uvjet za optimalni rad grijanja. Jer bez njega skoro je nemoguće grijati unutarnji prostor na ispravan način.
 
Za različite vrste dimnjaka potrebni su primjereni dimnjaci točno određenih veličina i karakteristika. Danas je tehnologija napredovala do te mjere da se za njihovu proizvodnju koristi keramika ili nehrđajući čelik. 
 

Vrste dimnjaka

Na tržištu postoje različite vrste dimnjaka; dimnjaci za kamin i inox dimnjaci (nehrđajući dimnjaci). S obzirom na način izvođenja postoje montažni dimnjaci, predgotovljeni (sistemski) i zidani.

Montažni dimnjaci 

Montažni dimnjaci odnose se na one dimnjake koji se izvode na gradilištima od međusobno usklađenih građevinskih proizvoda. Predgotovljeni odnosno sistemski dimnjaci su takvi dimnjaci koji su sastavljeni u proizvodnom pogonu izvan gradilišta od kompatibilnih elemenata za dimnjake koji su međusobno usklađeni te se kao predgotovljeni proizvod ugrađuje u građevinu.

Zidani dimnjak

Zidani dimnjak odnosi se na onakvu vrstu dimnjaka koja se na gradilištima zida od punih opeka.

Dimnjaci za kamin

Dimnjaci za kamin danas su jako cijenjeni. Mogu se postaviti na bilo kojem mjestu, korisni su u svakom prostoru, a što je najvažnije jednostavno se ugrađuju i instaliraju. Lagani su i izolirani. Materijali od kojih se izrađuju ovakvi dimnjaci imaju relativno nisku masu, a to omogućuje brzo zagrijavanje za postizanje radne temperature. 

Inox dimnjaci

Inox dimnjaci izrađuju se od plemenitih čelika koji garantiraju dugotrajnost i sposobnost da se dimnjak odupre svim vremenskim uvjetima. Ne hrđaju i ne zahtijevaju nikakve dodatne premaze. Kao i dimnjaci za kamin, i inox dimnjaci se veoma jednostavno montiraju. Glatke cijevi dimnjaka otporne su na tlačne i temperaturne promjene te se brzo zagrijavaju i pojačavaju uzgon. Inox dimnjaci mogu se koristiti za peći na plin, ulje i kruta goriva, loživo i sl.
 
Na tržištu postoji dvije vrste inox dimnjaka; dimnjaci s jednom stijenom (sanacijski) i dimnjaci s duplom stijenom (izolirani). Sanacijski dimnjaci koriste se pri saniranju postojećeg dimnjaka koji je neispravan zbog utjecaja mehaničkih oštećenja, promjene goriva i sl. Cijevi su toplinski provodljive i brzo se zagrijavaju. Instalacija ovakvih dimnjaka je jednostavna; ugrađuju se s krova.
 
Izolirani dimnjaci koriste se pri izgrađivanju novih dimnjaka. Sastoje se od dvije cijevi između kojih je izolacija. Cijevi se lako postavljaju na vanjski zid, otporne su na sve vremenske uvjete i iznimno toplinsko provodljive. Montiranje izoliranih dimnjaka obavlja se slaganjem elemenata jedan na drugi, pri čemu se učvršćuju na zid uz pomoć zidnih nosača i držača. 
 
S obzirom na to da postoje različite vrste dimnjaka, preporučujemo vam da se savjetujete sa stručnjacima je će vam oni predložiti najbolje rješenje. Dimnjak mora moći podnijeti sve utjecaje uobičajene upotrebe, ali i utjecaje iz okoliša. Iz tog razloga tijekom njegove upotrebe pravilno ugrađen dimnjak ne smije prouzročiti ili prenijeti požar, a uslijed oslobađanja plina ili dima iz ložišta ne smije se ugroziti zdravlje ljudi ili okoliš. Pravilni dimnjak mora se brzo zagrijati i brzo ohladiti, mora biti potpuno nepropusan te otporan na kondenzat. Zato nam se obratite s povjerenjem kako bismo vam u potpunosti osigurali sve što vam je potrebno.