Izrada kuhinja

Organizacija i dizajn kuhinje od velike su važnosti kako bila što jednostavnija za korištenje, to jest pripremanje obroka ili spremanja posuđa. Ona je ujedno prostorija koja se najčešće koristi u većini domova, a nedovoljno organizirane i skučene kuhinje mogu uzrokovati brojne probleme tijekom pripremanja obroka te takav stres lako može doprinijeti nezdravom načinu hranjenja, pa time i smanjenoj kvaliteti življenja.

Funkcionalnost i praktičnost stoga su glavne značajke idealne kuhinje, a kako biste to i ostvarili, potrebno je oduzeti malo više vremena za razmišljanje kako pravilno izraditi kuhinju po mjeri prostora u koji se ugrađuju. Naime, kuhinje po mjeri u potpunosti su prilagođene vama, odnosno vašoj prostoriji. Ovaj proces izrade kuhinje odličan je za one specifične prostore koji imaju pregrade, zaobljene kuteve i slično.

Izrada kuhinja

Zbog nepravilnog oblika prostora ponekad je teško pronaći već napravljenu, klasičnu kuhinju koja će se savršeno uklapati. Kuhinja po mjeri izrađuje se po mjerama i dimenzijama prostora te su sve mogućnosti izrade i kombinacije kuhinjskih elemenata neograničene. Ukoliko prije svega želite funkcionalnost u vašoj kuhinji te nesmetano i ugodno druženje s prijateljima i obitelji, posavjetujte se sa stručnjacima i organizirajte sami svoju izradu kuhinje.

Plan izrade kuhinje

Prije svega, potrebno je mjerenje prostora te plan rasporeda elemenata prepustiti stručnjacima. Izrada plana kako bi kuhinja dobila maksimalnu funkcionalnost, nimalo nije lak zadatak, no zanimljiviji dio koji može pripasti vama zasigurno je odabir dizajna i boje. Kod crtanja skice na papiru potrebno je navesti sve detaljne dimenzije. Također, moraju se precizno ucrtati i sve utičnice, plinske instalacije, vodovodne i kanalizacijske priključke, izlazi aspiratora, radijatori i ostale stvari koje lako mogu onemogućiti jednostavno korištenje kuhinjskih elemenata.

Nakon mjerenja te pravljenja skice, slijedi plan rasporeda kuhinjskih elemenata i aparata. Inače, najbolje organizirane kuhinje su one koje u tlocrtu čine slovo U ili L, dok duga i ravna kuhinja nije dobro rješenje. Tako primjerice za brzo i spretno rukovanje možete sudoper, pećnicu i hladnjak postaviti da stoje poput vrhova trokuta. Poželjno bi bilo i sudoper ili radnu plohu postaviti blizu prozora kako bi maksimalno iskoristili dnevnu svjetlost. Zbog vodovodnih cijevi, perilica suđa trebala bi biti blizu sudopera, a električne bi utičnice trebale biti postavljene oko 20 centimetara iznad radne plohe.

Nakon detaljno isplaniranog rasporeda kuhinjskih elemenata, na redu je onaj zabavniji dio, to jest odabir dizajna i boja kuhinje. Ovaj zadatak također nije jednostavan zbog neograničene mogućnosti biranja. Međutim, izbor si možete suziti tako da prije svega obratite pozornost na veličinu prostorije te rasvjetu i osvjetljenost, jer se tamne boje neće dobro uklopiti s kuhinjom manjih dimenzija koja ima malo dnevne svjetlosti.
Za takve su kuhinje pogodni elementi živih i svijetlih boja, dok prostranim i svijetlim kuhinjama tamne boje daju poseban čar i dojam luksuza.

Materijali za izradu kuhinja

Što se materijala kuhinjskih elemenata tiče, izbor je vrlo bogat, a pravila otprilike vrijede kao i za boje. Naime, elementi napravljeni od prirodnog materijala kao što je drvo, dat će posebnu prirodnu notu i ugođaj u kuhinji. S druge strane, tu je iveral koji je pogodan za obradu i vrlo dugo zadržava svoja svojstva, a medijapan ima prednost lakog oblikovanja te lakiranja u bilo koju nijansu. Ako želite svoju kuhinjsku opremu, suđe i posuđe postaviti na vidljivo mjesto, odličan izbor je oprema od nehrđajućeg čelika, a koji odaje eleganciju i profinjenost prostorije.