Vanjske pločice za terase

Osim što vanjske pločice podižu izgled terasa na sasvim novu razinu, one su i vrlo izdržljive te pridonose zaštiti od vanjskih vremenskih utjecaja. U današnje vrijeme imate mogućnost birati između brojnih vrsta i oblika vanjskih pločica; mat ili sjajne, male ili velike, šarene ili jednobojne – izbor je na vama. No, ispred samog izgleda vanjskih pločica su materijali od kojih se one sastoje, kako bi vas one mogle godinama služiti.

Tehnički zahtjevi vanjskih pločica za terase

Naime, vanjske pločice trebale bi biti dovoljno izdržljive kako bi mogle podnijeti mnoga opterećenja i vremenske neprilike. Uz to, one bi trebale biti funkcionalne i otporne na upijanje vode i kemikalije. Za uređenje terasa najbolji odabir su pločice koje imaju mogućnost upijanja vode manje od 0,5 %, jer su pločice koje upijaju veliku količinu vode sklonije pucanju nakon nekoliko zimskih perioda.

Kada kupujete vanjske pločice za terase, obratite pozornost da su pločice namijene upravo vanjskim površinama, a ne primjerice, kuhinjskim. Vanjske pločice za terase bi trebale biti tvrdo prešane te deblje od onih unutarnjih pločica, kako bi bile čvrste i sigurne za upotrebu. One bi također trebale biti hrapavije teksture, odnosno neklizajuće, kako ne bi došlo do eventualnih nezgoda tijekom hodanja po kišnom podu.

Dizajn i dimenzije vanjskih pločica za terase

Nakon što ste izdvojili važna svojstva koja vaše vanjske pločice moraju imati, na redu je boja, odnosno dizajn samih pločica. Kako bi se vaše pločice stopile s prirodnim ambijentom, najbolji izbor su one s motivima kamena, koje se idealno uklapaju u eksterijer. Zbog lakšeg održavanja i manje vidljive nečistoće koje svakodnevno donosi vjetar, kiša ili snijeg, preporučuje se odabir pločica koje odgovaraju izgledu prirodnih materijala, kao što su pijesak, drvo, kamen ili cigla. Pored boja koje izgledaju kao prirodni materijali, možete odabrati i onu boju koja se uklapa s vanjskom fasadom i uređenjem vaše terase.

Što se pak dimenzija tiče, danas su najpopularnije vanjske pločice većih formata, kao što su primjerice 30 x 30, 45 x 45, 30 x 60, 60 x 60, 30 x 90, pa čak i do tri metra dužine. No, treba obratiti pozornost i na veličinu terase, jer nije svaka terasa pogodna za velike dimenzije. Tako će se male terase s velikim dimenzijama činiti neuredno te vizualno smanjeno, a kada je riječ o velikim terasama, pločice s velikim dimenzijama svakako su poželjne. Tijekom kupovine vanjskih pločica za terasu, definitivno si osigurajte i nekoliko rezervnih vanjskih pločica, u slučaju da vam prilikom postavljanja pukne pokoja pločica.

Cijene vanjskih pločica za terase

Kvalitata vanjskih pločica za terasu od iznimne je važnosti, stoga na odabir pločica gledajte kao investiciju, a ne kao trošak. Čak i ako niste spremni izdvojiti određenu količinu novca za pločice, strpite se i pričekajte pogodnije vrijeme. U suprotnome, uložit ćete u pločice kojima je trajnost kratkoročna, a nakon toga ćete ponovno morati odvojiti novac za isti problem. Ipak, birajte u okviru svojih mogućnosti, no svakako uzmite u obzir da se isplati uložiti koju kunu više u stvari koje će vas dugo služiti. Također, nemojte biti brzopleti. Potražite u kojim su trgovinama akcije i značajno ćete uštedjeti!