Kamena vuna

Danas se sve više koriste različiti termoizolacijski materijali pomoću kojih se može osigurati povoljna mikroklima, ali i udobnost boravka u tim prostorima. Izolacijom zidova sprječava se propadanje objekta kao posljedica temperature i vlažnosti zraka. Čuvaju se neobnovljivi izvori energije i štiti se okoliš.

Kamena vuna idealan izolacijski materijal

Kamena vuna idealan je izolacijski materijal koji ima mnoge prednosti u odnosu na ostale materijal iste namjene. Pruža toplinsku i zvučnu zaštitu, štiti od požara, elastična je i još mnogo više.

Toplinska zaštita kamene vune

Iznimno povoljna vrijednost koeficijenta prolaska topline kamene vune donosi velike uštede pri grijanju prostora osiguravajući visoku toplinsku zaštitu te racionalnu potrošnju energije prostora u kojem se boravi.

Protupožarnost kamene vune

Prilikom izoliranja fasade kamenom vunom ostvaruju se najviši standardi sigurnosti prostora u slučaju izbijanja požara, jer proizvodi od kamene vune ubrajaju se u najvišu kategoriju negorivosti. Ovo je glavni razlog zašto se u razvijenim zemljama zakonska regulativa vezana uz protupožarnost povezuje uz obavezno korištenje ovakvih materijala. Ne samo da su ostali materijali gorivi, već su i topivi pri određenim temperaturama čime se zasigurno nepovoljno utječe na zdravlje ljudi.

Parapropusnost kamene vune

Parapropusnost kamene vune omogućuje nesmetano disanje vanjskih zidova što je važno zbog omogućavanja nesmetanog prolaska viška vodene para i vlage iz unutarnjih prostora i zidova prema van. Na taj način neće doći do kondenzacije čime je trajno osigurana zdrava i ugodna klima u prostoru.

Ostali termoizolacijski materijali su nedišući zbog čega uzrokuju pojavu plijesni.

Zvučna zaštita kamene vune

Kamena vuna vlaknaste je strukture koja joj omogućuje upijanje zvučne energije i pretvaranje iste u toplinsku. Visoka prostorna masa osigurava gušenje vibracija te sprječava odbijanje zvučnih valova. Zbog toga se koristi i u pregradnim zidovima, podovima, zvučnim barijerama na autocestama i sl. Tijekom projektiranja građevina kod kojih je bitno ostvariti akustičnost unutarnjih prostora, kamena vuna nezaobilazni je materijal.

Elastičnost kamene vune

Kamena vuna elastični je materijal, stoga je otporna na sve vrste udara poput tuče. Svojstvo elastičnosti važno je zbog sposobnosti amortiziranja udaraca. Osim toga, elastičnim je materijalom kvalitetnije premostiti pukotine kod dotrajalih žbuka objekata. Idealno je i za izoliranje zakrivljenih površina.

Otpornost na kemikalije

Kamena vuna iznimno je otporan materijal na mikroorganizme, štetočine i benzinske pare.

Zaštita okoliša

Riječ je o industrijskom proizvodu koji štedi energiju više od bilo kojeg drugog izolacijskog materijala. Osim toga, smanjuje emisiju ugljikova dioksida i količinu tvari koje onečišćuju okoliš, nego što se potroše i otpuste za vrijeme njihove proizvodnje i prijevoza.

Dugovječnost kamene vune

Izolacija fasade uz pomoć kamene vune osigurava trajnost i dugovječnost objekta jer sprječava prerano drobljenje, starenje i raspadanje materijala. Zato je kamena vuna najbolje rješenje za doživotnu toplinsku izolaciju vanjskih zidova.

Slab statički elektricitet

Slab statički elektricitetovog materijala osigurava i štiti završni sloj fasade od pojačanog privlačenja prašine i narušavanja estetskog dojma.

Niski troškovi

Kamena vuna ima nizak koeficijent toplinske provodljivosti, stoga ne dolazi do toplinskih gubitaka. Laički rečeno, preko zime osigurava i zadržava toplinu unutar prostora, dok ljeti nema opasnosti od pregrijavanja objekta. Temperatura je jednakomjerno raspoređena u prostoru. Osim toga, potrebno je mnogo manje rashlađivanja kako bi se postigla ugodna radna temperatura u prostoru. Kamena vuna cjenovno je pristupačni izolacijski materijal iznimnih svojstava i prednosti u odnosu na ostale materijale.