Hidroizolacija podruma

Podrumi koji su nakon kiša mokri, vlažni i neugodnog mirisa, potrebna je hidroizolacija. S time krenite što prije, pošto su podrumi ipak temelji vaše kuće za koje sigurno ne želite da budu oštećeni. Glavni znakovi podruma u koje prodiru vode su popucani zidovi, kada pukotine mogu biti u svim smjerovima, savinuti zidovi zbog pritiska vode, guljenje boje, bijele mrlje na mjestima gdje se spaja pod sa zidom te plijesan, koja se najčešće pojavljuje upravo na vlažnim i tamnim mjestima, a mogu izazvati mnoge probleme s disanjem. Upravo to znači, da što prije trebate urediti svoj podrum, odnosno hidoizolirati ga.

Važno je da se pobrinete da je širina krovnog žlijeba adekvatna količini kiše koja prosječno pada u predijelu u kojem živite. Ako je žlijeb preuzak, dolazi do izlijevanja vode po zidovima koja na kraju završava u vašem podrumu. Osim toga, potrebno se pobriniti da je odvod vode iz krovnog žlijeba usmjeren barem tri metra dalje od podruma te da ide direkt u odvod, a ne razlijeva se po površini oko kuće – jer upravo se ta vlažnost zemlje može odraziti na zidovima vašeg podruma.

Hidroizolacija podruma s pozitivne i negativne strane

Kada se kaže s pozitivne i negativne strane, ne misli se na ono što ćete dobiti, odnosno ono što nećete dobiti s hidroizolacijom. Pozitivna strana se odnosi na onu stranu koja je izložena vodi, ili vlagi, dok je negativna strana ona s druge strane prostora koji je izravno izložen vlagi, odnosno vodi. Primjer hidroizolacije podruma s negativne strane je hidroizolacija iz podruma iako je vanjski dio izložen vlagi. No, često nećemo moći pristupiti vanjskom zidu, odnosno vanjskoj strani podruma zbog tla ili zbog drugih objekata.

Uspješna hidroizolacija podruma

Sastojci uspješne hidroizolacije podruma su proizvodi poput cigle ili betona, koji se moraju sigurno spojiti s podlogom, odnosno proizvodi koji može prodirati u podlogu zida i koji su paropropustni. Također, za uspješnu hidroizolaciju podruma potrebno je pronaći proizvode kojis u otporani na visoki vodeni pritisak. Osim toga, trebao bi biti jednostavan za ugradnju.

Za hidroizolaciju podruma s negativne strane, odnosno strane koja nije izravno izložena vlagi - potrebno je očistiti mineralnu podlogu te je blago namočiti kako se voda ne bi zadržavala na površini. Zatim se je potrebno nanijeti temeljni premaz za mineralne podloge, dok se mineralno brtvilo treba pomiješati s vodom, a zatim se dobiveni proizvod treba nanijeti s četkom ili drugim alatom u dva sloja. Za uspješnu hidroizolaciju podruma ključna su sljedeća 24 sata jer se tada tijekom kojih se postavljeni premaz ne smije izlagati niskim temperaturama ili jakom vjetru, te je zbog toga vrlo važno hidroizolaciju podruma uraditi prije početka zime.

Kada je već došlo do prodora vode u podrum, najbitnije je najprije zaustaviti taj prodor, a najbolji su proizvodi koji će se u nekoliko minuta ili sati osušiti. Nakon toga, postoji ponovno niz proizvoda koji će hidroizolaciju učiniti uspješnom.

Važno je da svoj podrum hidroizolirate prije početka kišnih i sniježnih sezona, kako se uništavanje ne bi nastavilo. Osim zbog uništavanja temelja, takva vlažna mjesta nisu sigurna ni za zdravlje jer se u njima razvija niz gljivica i bakterija koje mogu naštetiti vašim dišnim kanalima.