Boje za pločice

Renoviranje prostorije te rušenje starih pločica i postavljanje novih, zasigurno nije jednostavan i jeftin zadatak. Naime, brojne probleme zadaju nered u kući, dragocjeno vrijeme te naravno novac, no za koje postoji idelano rješenje, a to su – boje za pločice. Iako nećete imati nove pločice, boje već dovoljno postavljaju izgled prostorije na sasvim novu razinu, za razliku od zastarjelog izgleda koji vas danima muči.

Bojanje pločica

Bojanje pločica ne razlikuje se mnogo od bojanja ostalih ostalih materijala – postupak je jednostavan, a potrebni su vam samo sredstvo za čišćenje, kistovi ili valjci, premaz, posuda za boju te boja za pločice. Velika prednost bojanja pločica zasigurno je bogata ponuda različitih boja, no materijali pločica na koje možete bojati su ograničeni. Površina koja je često vlažna kao što je kupaonska površina oko tuša, nije preporučljiva za bojanje.
U slučaju da ipak želite obojati pločice oko kade, tuša ili umivaonika, posavjetujte se s profesionalcima o eventualnim specijalnim materijalima i bojama. Također, prije samog bojanja pločica isprobajte boju na rezervnu pločicu ili nevidljivi komadić pločice u prostoriji. Zatim pričekajte nekoliko dana i provjerite je li boja uspjela kao što ste zamislili. Na taj način će i vaša odluka o samom bojanju pločica biti čvršća.

Kako bojati pločice

Prije samog postupka odvojite dovoljno vremena za razmišljanje o boji koju ćete koristiti za određenu prostoriju. Najvažnije od svega je boju prilagoditi temi i ostalim nijansama prostora, ali i kvaliteta boje. Ako želite obojati pločice u manjoj prostoriji, pripazite da boja nije pretamna, kako ne bi vizualno smanjila prostor. Najbolje boje su one na uljnim bazama, no neki preporučuju i lateks boje.
Boje na uljnoj bazi možda su kompliciranije, odnosno potrebno je više vremena za nanošenje i sušenje boje. Ipak, takve boje su kvalitetnije i dugotrajnije. Lateks boje također su kvalitetne, no one mogu ostaviti “gumeni dojam” zbog nedovoljnog sušenja ili neodgovarajućeg materijala. Lateks boje također se mogu lako oguliti ako pločicu udarite nekim čvršćim predmetom ili ako je prostorija često vlažna.
Nakon odabira boje za pločice, pripremite svoju prostoriju tako da najlonom ili nekim drugim pokrivalom zaštitite namještaj, podove, zidove te ostale kućanske predmete. Budući da većina boja neće dovoljno ostati na sjajnim i glatkim pločicama, potrebno je riješiti se sjaja. Za to će vam koristiti abrazivno sredstvo za čišćenje koje osim što će vam ukloniti svu nečistoću sa pločica, ono će djelovati i na površinu tako što će ukloniti sjaj.
Ako su vaše pločice vrlo sjajne i skliske, najbolje rješenje će biti ručna kružna brusilica s brusnim papirom granulacije 220, koja će dobro ukloniti površinski sjaj bez nepoželjnih tragova. Ukoliko nemate električnu brusilicu, posao možete odraditi i ručno, no postupak će trajati duže. U slučaju slomljenih pločica ili mrlja od plijesni, pozabavite se prvo saniranjem ovog problema, jer bi se situacija mogla dodatno pogoršati nakon bojanja.
Nakon svježe brušene površine, na redu je temeljni premaz za pločice. Kvalitetno i visoko adhezivno sredstvo stvorit će bolju podlogu za nanošenje boje. Temeljni se premaz nanosi kistom ili valjkom u dva sloja, a detaljne upute valja provjeriti na proizvodu. Kada se premaz osuši, uzmite novi brusni papir te nježnim pokretima pređite površinu pločica kako biste izravnali eventualne neravnine.
 
I na kraju, vrijeme je za završno bojanje pločica. Umjesto jednog debelog sloja, boju je preporučljivo nanijeti u nekoliko tanjih slojeva ili u dva sloja. Naime, nanošenjem višestrukih slojeva stvara se i snažnije prijanjanje boje za pločicu. Boja se nanosi kistom ili valjkom, a važno je obratiti pozornost i na kuteve te manje vidljiva područja. Nakon prvog sloja pričekajte 24 sata ili duže, a zatim nanesite završni efektni sloj.