Podne obloge

Na tržištu postoje podne obloge različitih vrsta. Kao što uređenje zidova interijera pridonosi samom ugođaju i Vašem raspoloženju, tako i podne obloge imaju velik utjecaj na kvalitetu i doživljaj prostora.

Parket i drvene podne obloge

Najviše su zastupljene drvene podne obloge od prirodnih materijala. Njih možete odabrati ako želite da Vas miris podsjeća na prirodu. Od drvenih podloga u mogućnosti ste birati želite li klasični parket, lamel parket, brodski pod, gotovi parket, laminat i sl. Za klasični parket koristi se masivno drvo različitih dimenzija i lijepi se punom plohom za površinu. Nakon postavljanja klasičnog parketa potrebno ga je brusiti i lakirati radi dodatnog sjaja i kvalitete.

Lamel parket

Lamel parket sastoji se od malih letvica koje su spojene na mrežicu u obliku nekog jednostavnog mozaika. Mogu biti velikih dimenzija zbog čega ih je moguće postavljati na manje idealne podloge. Lamel parket je također potrebno brusiti i lakirati nakon ugradnje.

Brodski pod

Brodski pod osim što je vizualno jako učinkovit, odličan je toplinski i zvučni izolator. Može se polagati kao podna, ali i kao zidna obloga. Izrađuje se od masivnog drveta što pogoduje njegovoj visokoj kvaliteti i trajnosti. Gotovi parket (panel) može doći u dvoslojnoj, troslojnoj te masivnoj varijanti. Izuzetno je pogodan za podno grijanje, a postavlja se plivajući ili lijepljenjem. Laminat se lako postavlja na pod i lako se uklanja. Može se postaviti na bilo koju postojeću podlogu te ne zahtijeva nikakvu daljnju obradu.

Drvene i gumene podne obloge

Prilikom postavljanja drvenih obloga služite se provjerenim materijalima dugotrajne kvalitete i vrhunskog standarda.
Gumene podne obloge za razliku od drvenih izuzetno su udobne za hodanje. Ojačane su mineralnim dodacima i ne sadrže teške metale. S obzirom na to da se za njihovu proizvodnju ne uništavaju prirodne sirovine, s ekološkog su stajališta prihvatljivije od drvenih podnih obloga. Gumeni pod je vodootporan, čvrst i izdržljiv, a možete ga postaviti u kupaonicu ili hodnik.

Keramičke pločice

Keramičke pločice odlikuju se svojom raznolikošću i kvalitetom. Izrađene su od gline, pijeska ili kaolina pečenjem na visokoj temperaturi. Tvrde su, vodootporne i nepropusne te su idealne za uređenje interijera, osobito kuhinja.
Vinil ploče mogu se pronaći u jarkim bojama neobičnih uzoraka i lagano se održavaju, stoga se danas sve više koriste kao podne obloge. Njima se može postići privlačni kontrast u odnosu na namještaj djelujući efektno i atraktivno. Vinil ploče izrađene su od čvrstog i trajnog materijala. Otporne su na masti, ulja i ostale tekućine iz domaćinstva što predstavlja njihovu veliku prednost.

Tekstilne podne obloge

Tekstilne podne obloge su, za razliku od svih dosad navedenih, mekše i udobnije ako su dobro postavljene. Uglavnom se postavljaju u one prostorije u kojima se neće uništiti tekućinom, hranom ili prljavom obućom. Tepihe možete pronaći u različitim bojama, veličinama i različitih uzoraka. Kvaliteta tepiha ovisi o vrsti vlakana koje se koriste za njegovu proizvodnju. Prirodna vlakna mogu biti od vune, životinjske dlake, pamuka, svile i sl., a umjetna vlakna od kojih se izrađuju tepisi su akrilna, najlonska, viskozna i slična. Osim uloge grijanja, tepisi sve više ispunjavaju i estetsku funkciju.

Ako želite elegantan i moderan pod, odlučite se za podne obloge od stakla. Osim što staklo vizualno produžuje i proširuje prostor, ono pojačava doživljaj interijera jer ga je moguće upotpuniti određenim svjetlosnim efektima. Staklene podne obloge različite su boje, oblika, površinske strukture i različito se postavljaju. Mogu biti od teraco stakla, mozaika i ostalih vrsta stakla.

Prilikom postavljanja staklene podne obloge, ali i bilo kojih drugih, važno je da se obratite onima koji su stručni u obavljanju ovakve vrste posla.