Gotovi parketi

Želite urediti pod svojeg kućanstva, no ne znate što odabrati? Ako tražite opciju koja će vam nuditi niz godina kvalitete, onda su gotovi parketi vaše idealno rješenje. Kako bi razumjeli zašto je ovo idealno rješenje, važno je da objasnimo što je to posebno kod gotovih parketa.

Naime, ti se parketi sastoje od dva ili tri sloja različitih vrsta drveta koji su zaljepljeni zajedno pod kutem od 90 stupnjeva. Svi su slojevi napravljeni od punog drveta. Gornji sloj služi za zaštitu te njegovu boju bira kupac, dok je srednji proizveden tako da stabilizira parket, a rađen je od daščica. Sličan zadatak ima i treći sloj, odnosno on također osigurava stabilnost, a najčešće se proizvodi od jelovog furnira.

Veliki izbor i lako postavljanje gotovog parketa

Gotovi parketi dolaze već lakirani i brušeni, a postavljaju se vrlo lako i uredno. Svaka daska gotovog parketa ima pero i utor koji su također zaslužni za stabilnost ovakve vrste poda. Postavlja se tako da se najprije stavi sloj ljepila, a zatim se daske slažu jedna za drugom. Ljepilo koje se koristi ne treba biti na bazi vode jer parket upija vlagu iz ljepila, dok podloga mora biti suha, ravna i tvrda.

Dugotrajnost gotovih parketa

Kao što je već spomenuto na početku, gotovi parketi služit će vas niz godina. Također, održavanje vječnosti gotovog parketa je vrlo lako – nakon postavljanja, izbjegavajte postavljanje bilo kakvog tepiha ili drugih podnih pokrivala kako ne bi došlo do promjene boje drveta zbog vlažnosti. Također, trebate pripaziti tek na vlažnost zraka u kućanstvu, a kod odabira sredstva za čišćenje morate samo pripaziti na vrstu drveta od koje je vaš gotovi parket.
Osim što je održavanje gotovog parketa vrlo jednostavno, također ga možete izabrati po vašem ukusu! Postoji u različitim bojama drveta, no i samih boja – pa tako možete pronaći gotove parkete u crnoj ili bijeloj boji, kao i u crvenoj. Odnosno, gotovi parketi postoje od svih vrsta drveta, egzotičnih i nama poznatih, kao što je hrast, bukva, javor, grab, ili pak tik, kempas, jatoba, afromorisa i slično.

Kako onda odabrati idealni gotovi parket?

Kada se odlučite za gotovi parket, vjerojatno ćete se pri odabiru boje jako zbuniti. Kao i kod svih drugih drvenih podnih površina, boje su raznolike, ali opet se radi tek o nijansi ili dvije razlike. Ako već imate isplanirano uređenje ostatka prostora, pokušajte s što već kontrastom kako bi se pod istaknuo među ostalim kućanskim namještajem. No, ako se radi o malom stanu ili kući, odabir tamnijeg poda će prostor učiniti još manjim, pogotovo ako ga ne osvježite s tepisima i drugim elementima u jarkom i svijetlim bojama.

Višebojnost i bolja izdržljivost

Također, postoje i višebojni parketi koji su idealni za prostore koji se često mijenjaju. S obzirom da je gotovi parket nakon određenog perioda nakon namještanja, vodootporan, možete s njim urediti i pod svoje kuhinje. Ovakav će pod kuhinju zaista podići na novu razinu.
Ako želite u svoj dom dodati notu prirode, no i ako samo želite kvalitetnu podnu površinu, gotovi parketi vas neće iznevjeriti.