Sifoni za umivaonik

Simfoni za umivaonik važna su komponenta svake kupaone, iako su često sakriveni. Sifon se sastoji od gornjeg i donjeg dijela, gornji je onaj koji se nalazi u vašem umivaoniku i kroz kojeg voda otječe u donji dio sifona koji je skriven iza kupaonskog ormarića ili plastičnog ili keramičkog „poklopca“. No, u moderno su vrijeme i simfoni su postali dio kupaonskog namještaja koji se može pokazati, zbog svojeg skoro pa dizajnerskog izgleda. Ako je vaš san kupaonicu moderno urediti, sifon ne morate sakrivati pogotovo ako se radi o pravilnom, odnosno ravnom, elegentnom sifonu.

Za što sifoni za umivaonik služe?

Kao što je već spomenuto, sifoni za umivaonik služe za otjecanje iskorištene vode. Oni bi trebali biti čvrsti i pouzdani, kako voda ne bi curila po vašoj kupaonici. Nije samo važna kvaliteta sifona, već i način na koji je postavljen, a ako niste upoznati sami s odvodnim sustavima kupaonice – savjetujemo vam da se obratite profesionalcu kako ne bi vrlo brzo uništili vašu novu kupaonicu. Mogu biti načinjeni od polipropilenske plastike i metala, no kvaliteta se ne razlikuje puno, jednostavno su metalni malo čvršći. Radi estetike se često stavlja metalni u kupaonicu, no ako ćete ga sakriti kupaonskim namještajem onda ne morate puno birati već možete uzeti onaj koji vam je povoljniji. Plastične možete pronaći u više boja, pa ga možete ukomponirati u izgled vaše kupaone.

Začepljenje sifona za umivaonik

Ako primjetite da je voda sporije otječe te počnete osjećati neugodan miris u kupaonici, velika je vjerojatnost da je sifon zaštopan. To nije čudna pojava, pošto se voda skoro neprestano miješa s dlakama kose i od brijanja. Osim toga, zbog nakupljene prašine i prljavštine, postoji mogućnost da se pojavilo i „blato“. Najprije pokušajte s odčepljivač odvoda ako niste ranije, kako bi pokušali problem tako riješiti, no ako to ne uspije, nažalost morat ćete rastaviti sifon za umivaonik i temeljito ga očistiti. Moramo napomenuti kako su odčepljivači napravljeni od različitih kemijskih spojeva koji nagrizaju kožu, pa svakako pazite pri korištenju i držite ih podalje od dohvata djece.

Osim kupovnog odčepljivača, možete pripremiti i domaći „recept“ – za čiju pripremu su vam potrebne dvije žličice sode bikarbone i 240 mililatara octa te nakon nekoliko minuta pustite toplu vodu da ispere cijevi za odvod.

Ako samostalno želite očistiti sifon, rastavite ga kod dijela koji je u obliku slova U, no prije nego ga rastavite postavite nekakvu posudu ispod kako bih odmah mogli istresti prljavštinu unutra, te kako ne bi zaprljali ostatak kupaone. Nakon toga, pročistite žicom ili nekim drugim dužim i fleksibilnim alatom, kako bi i ostatak prljavštine očistili. Zatim upotrijebite kemijsko sredstvo, odnosno ostavite da se malo natapa u njemu kako bi se i očistile i one čestice koje niste uspjeli vi očistiti. Ako nakon vašeg čišćenja i dalje bude bilo problema s odvođenjem vode, svakako kontaktirajte profesionalca.

Sakriti ili pokazati sifon za umivaonik?

Kao što je spomenuto na početku teksta, sifoni se mogu sakriti kupaonskim namještajem ili posebno rađenim „poklopcima“, ili se može ostaviti da bude vidljiv. Odabir je na vama i na vašoj viziji kupaonice kakvu želite da bude. Svakao će kupaonski namještaj ispod dati dodan prostor za spremanje ostalih kupaonskih potrepština, no i bez njega kupaonica neće izgubiti na ugodnosti.