Tuš kabine

Do prije par desetljeća, tuš kabine su značile tek postavljena glava tuša visoko iznad kade, dok bi uz tuš kadu bila objašena tek plastična zavjesa kako voda ne bi van okvira kade curila. Danas, tuš kabine su izgledom, ali i svojom funkcionalnošću, toliko napredovale da se više ne moramo bojati ni da će kap vode izaći iz okvira tuš kabine.

Vrste i veličine tuš kabina

Kod tuš kada, sada možete odabrati stijenke od ojačanog stakla kako se ne bi morali mučiti s plastičnom zavjesom, dok je izbor tuš kabina sada velik, a ovisi sve o prostoru s kojim raspolažete, no i za najmanje kupaonice, tuš kabina postoji. Svakako pri odlasku u kupnju tuš kabine, izmjerite prostor s kojim raspolažete i u kojem vaša tuš kabina bi trebala biti.

Ako imate željenu veličinu, ili možda promjer ulaza u tuš kabinu, ne strahujte jer je pred vama veliki izbor, odnosno možete pronaći upravo onu kadu koja će i oblikom i svojom funkcionalnošću biti savršena za vas i vašu obitelj! Također, ako ste već svoju kupaonicu uredili, čak postoje i tuš kabine u različitim bojama, te neobičnog izgleda koje će posebno dati vašoj kupaonici osobnost, a svakom tko uđe u nju – željet će ju isprobati!

Donji dio tuš kabine se naziva kada, iako se u njoj zapravo rijetko tko može zbilja okupati, no iz njih, kao i kod kada, voda teče ravno u odvod te su zbog toga te niske kade vrlo funkcionalne. Srednji dio tuš kabine, najčešće je rađen od stakla, a često se radi o staklu koji se jednostavno može i izvaditi iz okvira, kako bi čišćenje bilo olakšano. Osim toga, dvoja se vrata zatvaraju na sredini, a kako bi bili sigurni da voda neće izaći iz tuš kabine, ona se zatvaraju magnetima.
 
Ovakva se vrsta još naziva i čahura za tuširanje – pošto se zatvaranjem vrata potpuno odvojite od ostatka kupaonice. Najčešće se radi o kliznim vratima, odnosno sklopivim, no mogu biti i normalna vrata te ekscentrična – ona koja se otvaraju na pola u tuš kabinu, a pola prema van.

Tuševi za jednu osobu variraju u veličini, no sastoje se od jedne glave i jednog skupa kontrola. Osim u veličinima, variraju u obliku – pa tako razlikujemo okrugle tuš kabine i obične tuševe u kockastom obliku.

Također postoje i tuševi za dvije osobe koji su nešto veći, a većina ih je četvrtasta. Poanta je da se glava tuša nalazi na sredini kako bi se obje osobe u isto vrijeme mogle tuširati.

Još jedna mogućnost osim tuš kabina koje možete pronaći u trgovačkim centrima je popločena tuš kabina koja može sezati do stropa ili ne, a samo je potrebno taj prostor uokviriti staklima i učvrstiti ispod stakla kako voda ne bi curila.
 
Ovakve tuš kabine smatraju se vrlo luksuznim i često su vrlo velike, no ako imate mjesta za ovakvu tuš kabinu, ona se može konstruirati i u manjim kupaonicama i dati taj dašak luksuza. No, ovakve se tuš kabine koriste i za hendikepirane osobe kako bi im lakši bio pristup, te su veće i omogućuju ulaz i s kolicima.

Također, tuš kabine danas dolaze s ugrađenim raznim funkcijama – poput mogućnosti spajanja telefonske linije i slušanja radija, i to su samo od neke kojima se možete veseliti prilikom vašeg opuštanja nakon napornog radnog dana.

Kako odabrati savršenu tuš kabinu?

Najvažnije je da pri odabiru dobro pazite na prostor kojim raspolažete, ali i na visinu same donje kade – kako vam ne bi bilo teško ulaziti i izlaziti iz tuš kabine. Kao što smo već napomenuli, velik je izbor pred vama, od samih oblika tuš kabina, visina, funkcija i boja – a vjerujemo da ćete tijekom svoje potrage pronaći onu koja će vas privući i u čije ćete okvire vrlo rado pobjeći nakon radnog dana!