Parket od hrasta, jasena i bukve

Parket je dugotrajno podno rješenje koji daje posebnu notu prirode vašem kućanstvu. Najčešće su drveni paketi rađeni od geometrijskih likova, poput kvadrata, trokuta i rombova, a uklapa sve u skoro sve prostorije vašeg kućanstva. Parket bi se trebao izbjegavati u prostorijama s puno vlage, jer tamo neće biti dugovječan kao što je u drugim. Održavanje parketa je prilično jednostavno, koristi se sredstvo za čišćenje namijenjeno drvetu te nježna oprema za čišćenje, a ne preporučuje usisavanje jer može oštetiti parketu. Barem ne usisavanje s običnim nastavkom, već bi u tom slučaju bilo prikladno koristiti nastavak za usisavanje s četkom.

Kao i kod drugih drvenih podnih površina, i parket se može pronaći u različitim bojama. No, najčešće su izbori parket od hrasta, bukve i jasena.
 

Parket od hrasta

I sam parket od hrasta postoji u nekoliko nijansi, a drvo hrasta ima karakteristiku kao i parket – dugovječnost i izdržljivost. On je najčešći izbor kod uređenja kućanstva jer se svojim nijansama uklapa i u prostore s mnogo i u prostore s manjkom dnevnog svijetla, kao i u male i velike prostore. Postoje različite klase parketa od hrasta, a najčešći izbor su masivni parketi, lakirani parket te izbijeljeni. Variraju i nijanse izbjeljenog parketa od hrasta, od onih koji su tek nježno izbjeljeni do oni koji su potpuno bijeli. Parket od hrasta je i najizdržljiviji i zbog toga je idealan za kućanstva s djecom i kućnim ljubimcima, ili u kućanstvima u kojima često dolaze drugi stanari ili se često premješta.

Parket od hrasta može se naći u pet kategorija. Prva klasa koja ima pravilne i šire godove te rijetko odstupa u boji, druga klasa je tzv. standard klasa gdje postoje manja odstupanja u boji, ima srednju širinu godova te može imati sitne kvržice. Zadnje dvije klase parketa od hrasta su rustik klasa i vanstandardna klasa, koje pripadaju trećoj klasi i koje, osim što imaju šire godove i puno veći raspon nijansi, također mogu imati i oštećenja, ali su i puno jeftinija od prve dvije navedene klase.

Parket od bukve

Parket od bukve također se vrlo lako adaptira u već uređene domove, a nju karakterizira crvenkasta nota koja prostor čini vrlo modernim. U kućanstvima se često koristi zbog toga što je drvo bukve vrlo otporno, a termičkom obradom ono potaje sve otpornije te tamnije. Postoji nekoliko građa parketa od bukve, poput parene i neparene, suhe i svježe, a razlika je u tome da je pareni parket nešto manje čvrst od onog neparenog. Kao i kod parketa od hrasta, postoji nekoliko klasa parketa od bukve, prva je ekstra klasa za koju su karakteristična slabo zakrivljena vlakna u obliku godova, a lagano je reljefna. Ona se sama dijeli u tri tona, a to su tamni, svijetli i srednji. Već druga klasa, odnosno standard klasa, ima nepravilna vlakna, a kao i kod parketa od hrasta, nijanse već variraju. Zadnje dvije klase su Macchiato i Nodino, dok je za Macchiato klasu karakteristična crvenkasta boja, no tu su dopuštena već oštećenja, i Nodino klasa kod koje se dopuštaju veća oštećenja te razne mrlje.

Parket od jasena

Jasen je vrlo svijetlo drvo koje svaki prostor može podignuti i dati mu modernu notu. Upravo su svijetli podovi karakteristika modernih kućanstva, a s jasenom se to lako može postići. Kao i kod prethodna dva parketa, i parket od jasena se razlikuje u klasama. Prva je klasa ona najsvijetljija, dok su druge tri klase sve tamnije i s većim oštećenjima. Karakteristika jasena je izdržljivost, a upravo to želimo čuti kada biramo svoju dugotrajnu podnu površinu. Osim toga, kao parket, jasen je vrlo prilagodljiv i otporan.
Ove su tri vrste drveta vrlo rasprostranjene po cijeloj Europi, ali i po Hrvatskoj, i upravo su zato glavni igrači na tržištu parketa. Parket, kao dugotrajno podno rješenje, neće vas iznevjeriti te ćete ga zasigurno uvijek moći prilagoditi interijeru svojeg doma.