Lak za parket

Svakoj drvenoj podnoj oblozi potrebna je i eventualna završna obrada. Poseban sjaj i glatkoća parketa postiže se lakom za parket, koji se može primjenjivati na sve vrste drvenih i mehanički opterećenih površina.

Lak za parket - jedino sredstvo zaštite parketa

Lakovi za parket jedino su sredstvo za zaštitu parketa, koje čuva prirodnu ljepotu drva uz minimalno održavanje, a uz to mu daje i poseban sjaj. Pored vanjskih utjecaja, postojanost lakiranih podova ovisi i o Vašem postupanju s njima.

Postoje različite vrste lakova za parket, od onih koji su namijenjeni samo za određenu vrstu drva, pa do onih neprozirnih, odnosno lakova u boji. No, s obzirom na to da je drvo živi materijal, parket može poprimiti drugačiju nijansu boje nakon lakiranja obojenim lakom.

Kako održavati lakirani parket?

Održavanje parketa uključuje održavanje odgovarajućih klimatskih uvjeta u prostoriji te zaštitu završnog premaza, odnosno laka od ogrebotina. Ako želite imati lijep i postojan parket, za početak ga upotrebljavajte vrlo oprezno dva tjedna nakon lakiranja. Namještaj možete postaviti već nakon tjedan dana, no nikako ga ne bi trebali vući po parketu.

Tijekom prvog mjeseca ne preporučuje se čišćenje vodom, a pogotovo sredstvima za čišćenje. Nakon mjesec dana, parket možete čistiti mekom krpom ili usisavačem, a poželjno bi bilo da koristite poseban usisavač namijenjen za drvene podove. Isto tako, nije preporučljivo preko lakiranog parketa hodati obućom s visokim potpeticama.

Mrlje s lakiranog parketa možete skinuti vlažnom krpom, a prema potrebi možete koristiti i blago sredstvo za čišćenje koje se koristi u kućanstvu. Izbjegavajte i struganje grubim četkicama koje mogu oštetiti parket. Također, lakirani parket ne bi trebao biti trajno izložen vlazi i vodi, jer je drvo upija, a time i šteti samom izgledu.

Produžite životni vijek lakiranom parketu

Ako želite produljiti životni vijek Vašem lakiranom parketu, možete ga povremeno premazati vodenom emulzijom voska ili sličnim sredstvom za njegovanje parketa. Što se tiče namještaja, na donju stranu nogu stolica, stolova i ostalih pokretnih predmeta možete nalijepiti štitnike od filca, a za stolice na kotačima možete nabaviti odgovarajuće podloge.

Za dijelove prostorije u kojima najčešće hodate preporučuje se postavljanje odgovarajućih tepiha. To se posebno odnosi na uske prostorije, odnosno hodnike i stubišta. U tom slučaju, tepih bi se trebao povremeno maknuti ili se jednostavno pomiriti s činjenicom da će parket pod tepihom s vremenom postati svjetliji od nepokrivenog dijela.

Ako u prostoriji ne osiguravate odgovarajuće klimatske uvjete, na mjestima spoja parketa mogu se pojaviti neravnomjerne pukotine različite širine. Odgovarajuće klimatske uvjete možete postići korištenjem ovlaživača. No, treba imati na umu da je drvo živi materijal koji nije moguće potpuno savladati, pa i pored uvažavanja svih uputa može doći do pojave malih pukotina.