Izolacija zidova

Sve su češće i nagle promjene temperature zraka koje uzrokuju veću potrošnju energije i veće financijske izdatke. Zato se svi odlučuju na postavljanje određene izolacije na zidove prostora u kojem borave kako bi ne samo smanjili račune za grijanje već i poboljšali kvalitetu i udobnost stanovanja. Osim toga, izolacija zidova utječe i na duži životni vijek stambenog ili poslovnog objekta jer štiti građevinu od propadanja sprječavajući kondenzaciju vlage na unutrašnjosti zidova.
 

Vanjska i unutarnja izolacija zidova

Izolirati se mogu vanjski i unutarnji zidovi, a u praksi se danas podjednako koriste oba načina. Osim u slučaju kada je unutrašnja izolacija jedini način izolacije. To se odnosi na izoliranje starih zgrada ili fasada zaštićenih spomenika. Za izolaciju unutarnjih zidova potrebno je manje materijala, nego za izolaciju vanjskih zidova, stoga ako možete birati odlučite se za ovaj način jer je povoljnije.

Unutarnja izolacija zidova

Za unutarnje izolacijske radove potrebne su vam termoizolacijske ploče odgovarajuće debljine mort i mrežica od staklenih vlakana. Dakako, odgovarajući alati za obradu materijala. Prilikom izoliranja unutarnjih zidova, između izolacije i postojećeg zida uklonite sve eventualne šupljine kako ne bi došlo do strujanja zraka i stvaranja kondenzata. Izolacija unutarnjih zidova najidealnija je za one prostore koji se koriste povremeno; poput gostinjske sobe, tavana ili spavaće sobe. Prednosti unutrašnje izolacije su mnogobrojne; nepotreban je okvir, pristupačnija je cijena, a što je najvažnije unutarnji se prostori brže zagriju, nego pri toplinskom izoliranju vanjskih zidova. Izolacija unutarnjih zidova sprječava zadržavanje vlage te razvoj gljivica i plijesni. Jedini nedostatak izolacije unutarnjih zidova odnosi se na smanjenje unutarnjeg prostora. No to je zanemarivo u odnosu na sve prednosti koje donosi kućanstvu.

Izolacija vanjskih zidova ovisi o debljini izolacijskog materijala te stručnog postavljanja. Ona se uglavnom postavlja s vanjske strane fasade, iako se vanjski zidovi mogu izolirati i s unutarnje strane.

Za izolaciju vanjskih zidova s vanjske strane koriste se različiti materijali od kojih su najpopularniji polimerni izolacijski materijali i kamena vuna, koji se međusobno razlikuju po cijeni i sastavu. Riječ j eo kvalitetnim, prirodnim i trajnim materijalima koji osiguravaju udobnost stanovanja.

Koje god termoizolacijske ploče odaberete, potrebno je odrediti željenu debljinu. Za ovaj posao trebat će vam i mort, mrežica od staklenih vlakana te vijci za pričvršćivanje ploča. Ipak, preporučujemo vam da se ne upuštate u ovaj posao ako niste stručnjak; nekvalitetna ugradnja izolacije može rezultirati slabom toplinskom izolacijom, a osim toga može pospješiti razvoj plijesni i gljivica te utjecati na brže starenje i propadanje objekta.

Izolacija vanjskih zidova

Izolacija vanjskih zidova s unutrašnje strane česta je praksa u slučajevima kada iz nekih razloga nije moguće postaviti izolaciju na vanjskim zidovima. To se uglavnom odnosi na nemogućnost vanjskog adaptiranja cijele zgrade, kada se stanari ne mogu međusobno izdogovarati. Tada je jedino rješenje izolirati vanjske zidove s unutrašnje strane. Kako bi izolacija bila kvalitetna, obavezno provjerite je li zid zaštićen od atmosferskih utjecaja te vlage iz temelja i tla.

Ako je sve u zadovoljavajućim granicama, obratite se stručnjacima kako biste na vrijeme osigurali vaš životni prostor od nesnosnih ljetnih vrućina koje nam se sve više približavaju.

Izolacija vanjskih zidova osigurava brže zagrijavanje unutarnjih prostora, no istodobno omogućuje otpuštanje topline u vanjski prostor. S kvalitetnom izolacijom vanjskih zidova vaše kuće ili poslovnog prostora osigurajte si ugodniji boravak kako u ljetnim tako i u zimskim mjesecima.