Održavanje bojlera

Održavanje bojlera nužno je za kvalitetan rad bojlera, ali što je još važnije za sigurnost obitelji i okoline u kojoj se bojler nalazi. Poput radijatora, peći i ostalih sistema za grijanje i bojleri zahtijevaju da ih se redovno održava.
 
S vremena na vrijeme preporučujemo isprazniti kotao, provjeriti grijače i očistiti bojler od kamenca. To je nužno ako ne želite previše vremena tijekom tuširanja u zimskim mjesecima trošiti na dovod tople vode. Osim toga niti grijanje u kući ili stanu neće raditi dobro ako bojler nije u redu. U nastavku teksta donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći kako možete sami održavati bojler.
 

Obavezne radnje prilikom održavanja bojlera

Prilikom pregledavanja bojlera obavezno isključite glavni prekidač za dovod struje. Napominjemo da je riječ o glavnom prekidaču, jer i pojedinačni prekidači još uvijek mogu biti izvori energije. Pojedinačni prekidači nalaze se u razvodnoj kutiji, odnosno u kutiji osigurača. Nakon toga provjerite u kakvom su stanju cijevi koje omogućuju miješanje tople i hladne vode. To je jedna od bitnijih stavki jer je u većini slučajeva to razlog zašto u nekom kućanstvu nema tople vode. Iako ta cijev nije sklona pucanju u slučaju da se ipak nazire neko puknuće, odmah ju morate zamijeniti. Bojleri sadrže i grijače koji služe za grijanje vode. Kako ne biste, opet, ostali bez tople vode na bojlerima se mora podesiti plamen.

Održavanje plinskih i električnih bojlera

Električni bojleri sastoje se od gornjeg i donjeg elementa grijanja. Pri održavanju i provjeravanju ovakvih bojlera obavezno provjerite oba navedena dijela. Osim toga, preporučuje se i provjeravanje gornjeg i donjeg termostata. Kod plinskih bojlera stvar je malo drugačija. Provjerava se boja plamena na bojleru. Grijači su u redu, ako je riječ o plavom plamenu s narančastim krajevima. Nakon što ste provjerili grijače provjerite otvore za zrak u kojima se tijekom godina nakuplja prašina i ostale nečistoće koje mogu blokirati otvore i onemogućiti ispravan rad bojlera. Preporučujemo da dobro očistite cijevi osobito ako imate plinski bojler.

Provjera razine vode kod održavanja

U održavanje bojlera ubraja se i provjeravanje razine vode u kotlu. Bojler će ispravno raditi samo i jedino ako ima vode. U suprotnom, može doći do ogromnog oštećenja bojlera nakon čega bojler više neće funkcionirati kako treba. Za nesmetani rad svih mehaničkih sustava pa tako i bojlera, obavezno je redovno podmazivanje dijelova koji su često u pokretu.
 

Ukoliko niste sigurni prepustite održavanje bojlera stručnjacima

Danas većinom svi imaju novije tipove bojlera koji se jednostavno čiste na licu mjesta skidanjem poklopca. Bez obzira na to što vam se održavanje bojlera čini jednostavnim, ipak vam preporučujemo da njegovo održavanje prepustite ovlaštenih stručnjacima. Rad s ovakvim plinskim uređajima može biti opasan, a rukovanje nestručnih osoba može uzrokovati više štete, nego koristi. Stručnjaci znaju što i kako provjeriti te kojim redoslijedom izvoditi potrebne radnje.
 

Obavezno provjeravanje koncentracije CO u dimnim plinovima

Osim provjeravanja ranije spomenuti grijači te oblika i boje plamena, stručnjaci moraju provjeriti radi li termostat i pumpa te protječe li plin kroz sustav. Osim toga, obavezno se provjerava i dimni sustav te koncentracija CO u dimnim plinovima. S obzirom na to da su bojleri uglavnom smješteni u kupaonicama ili drugim manjim prostorijama bez većih prozora, obavezno je kontroliranje stanje prostorije u kojoj se bojler nalazi kako bi se utvrdilo (ne)postojanje štetnih plinova.