Kako urediti hodnik

Prilikom uređenja vašeg životnog prostora, posebnu pažnju posvetite uređenju hodnika. Hodnik je prva prostorija u vašem domu na temelju koje će vaši prijatelji dobiti dojam o vašem prostoru u kojem boravite. Osim toga, hodnik je jedna od najprometnijih prostorija, stoga je osim estetskog izgleda i dojma osobito važno odabrati odgovarajuću podnu oblogu koja će biti otporna i lako održiva. 

Podne obloge

Postoje različite vrste podnih obloga koje se odabiru i koriste ovisno o mjestu odnosno o prostoriji koju želite obložiti. Drvene podloge od prirodnih materijala preporučujemo da koristite ako želite postići određeni rustikalni stil odnosno ako težite povezivanju s prirodom. Drvo je idealni materijal koji će svaki prostor učiniti toplijim, ugodnijim i opuštenijim. Vinil ploče izrađuju se od trajnog i čvrstog materijala te su otporne na masti i ulja, stoga su idealne za kuhinjske podove i zidove.

Staklene podloge

Staklene podloge najbolje su rješenje ako želite elegantan pod te osobito ako je riječ o relativno manjoj površini; staklo će vizualno produžiti svaki prostor istovremeno pojačavajući doživljaj interijera s obzirom na to da ga je moguće upotpuniti određenim svjetlosnim efektima. Pločice su još jedna vrsta podnih obloga koje se danas sve više primjenjuju u kućanstvima. Zbog svojih iznimnih karakteristika preporučujemo da upravo njih koristite za oblaganje podova u hodniku. Pločice su čvrste i dugotrajne, a ujedno daju određeni dojam luksuznosti i estetike kojemu svi težimo. Na tržištu postoje pločice koje se izrađuju od različitih materijala, a za hodnik su najbolje granitne, mramorne ili keramičke pločice.

Granitne pločice

Granitne pločice izrađuju se od prirodnog kamena. Iako su cijenom nešto skuplje od ostalih pločica, zasigurno pridonose estetici i luksuznosti prostora. Granit je čvrst i tvrd kamen od kojeg se izrađuju najkvalitetnije pločice. Riječ je o iznimno izdržljivim i otpornim pločicama na sve uvjete. Prikladne su kako za vanjsku, kao i za unutarnju primjenu. Ne koriste se isključivo kao podna već i kao zidna obloga. Granitne pločice ostavljaju visoki estetski dojam, a s obzirom na to da su trajnije od klasičnih podnih pločica ili od drveta, oblaganje podova hodnika granitom zasigurno je najbolje rješenje. Osim toga, vrlo se lako čiste i održavaju što je također još jedna važna stavka. Na tržištu možete odabrati između nekoliko boja i nijansi, tako da ćete zasigurno pronaći onu koja će u potpunosti odgovarati vašim željama.

Mramorne pločice

Mramorne pločice također se izrađuju od prirodnog kamena, mramora, koji je kristalne strukture, što utječe na određenu dozu svjetlucavog izgleda. Zbog različitosti sastavnih materijala, mramorne pločice dolaze u skoro svakoj boji. Ova vrsta podnih obloga idealna je za oblaganje podova, stepenica, ali i zidova te dijelova namještaja. Vrsta kamena od kojih su pločice izrađene utječe na njihovu cijenu. No ako želite moderni luksuzni izgled, svakako uložite koju kunu više te opremite dom onako kako ste oduvijek željeli.

Keramičke pločice

Ova vrsta pločica izrađuje se pečenjem gline, pijeska ili kaolina na visokim temperaturama. Izvrsnih su karakteristika jer su otporne na vatru, vodu i na mehanička oštećenja. Dolaze u različitim bojama, veličinama i dezenima. Odlično su rješenje za oblaganje podova i zidova u kupaonicama, kuhinjama, ali i hodnicima, jer odmah pri ulasku u stan stvaraju visoku razinu estetskog dojma.