Troslojni parket

Prilikom uređenja interijera, jedna od najvažnijih stvari je kvalitetan odabir podne obloge. U današnje vrijeme tržište nudi veliki broj različitih parketa i ostalih podnih obloga kako bi svatko pronašao idealno rješenje za svoj životni ili poslovni prostor. Naime, svojstva parketa danas su znatno unaprijeđena, a u tu skupinu svakako spadaju gotovi, troslojni parketi. Parketne daske troslojnog parketa sastavljene su od tri sloja, kako i sam naziv govori.
 

Prednosti troslojnog parketa

 
Jedna od najvećih prednosti troslojnog parketa zasigurno je dugotrajnost zadržavanja prvobitnog izgleda i ne isušivanje. Upravo zbog svog višeslojnog sastava, troslojni parket otporniji je na vlagu i ostale mehaničke te kemijske utjecaje, a zbog čega su i postojaniji. Troslojni gotovi parketi proizvedeni su od najkvalitetnijih prirodnih sirovina, estetski su vrlo privlačni, prirodni, a i cijene su povoljnije.

Njihov sastav uključuje gornji sloj, to jest lamela debljine otprilike četiri milimetara, a koja je najčešće od tvrdog drveta. Srednji sloj čine daščice mekog drveta koje su debljine otprilike devet milimetara, a donji, stabilizirajući sloj uglavnom je debljine dva milimetra. Ovi se slojevi unakrsno lijepe, a površina se na kraju lakira, naulji i brusi. Jedna od velikih prednosti je i što se može polagati na podlogu koja ima ugrađeno podno grijanje.

Parketne daske troslojnog parketa uglavnom su debljine 15 milimetara, standardna dužina je od 1500 do 2200 milimetara, dok širina može biti od 150 do 190 milimetara. Osim praktičnosti, otpornosti na različite utjecaje i dugotrajnosti, troslojni parket također je i jednostavan za postavljanje. Naime, parket se postavlja tako zvanom suhomontažnom tehnikom koja predstavlja vrlo jednostavno i brzo polaganje.

Vrste troslojnog parketa

Troslojni parket može se razlikovati po izgledu gornjeg sloja, a koji možemo podijeliti na tri osnovne vrste: select, natur i rustik. Što se tiče select troslojnog parketa, dopušteni su zdravi čvorovi do osam milimetara i crni, negrupirani čvorovi do dva milimetra. Dopuštene su male razlike u boji i strukturi, a bjelika i promjene boje nisu preporučene. Natur omogućuje slobodnije sortiranje, promjer čvorova nije ograničen, no ne smiju utjecati na stabilnost drveta.
Raspukli čvorovi natur parketa se mogu popunjavati, a dopuštene su i velike promjene u boji te strukturi, dok mrlje nisu dopuštene. Rustik pruža veoma živahno i rustikalno sortiranje. Uočljive su razlike u boji i strukturi, a promjer čvorova je neograničen ako ne utječu na stabilnost lamela. Raspukli čvorovi se mogu popunjavati, a dopuštena je i zdrava bjelika. Troslojni parket po sastavu se također može podijeliti na tri vrste, a to su: trilamelni, jednolamelni i fineline.

Postavljanje i održavanje troslojnog parketa

Postavljanje troslojnog parketa moguće je na nekoliko načina, a svaki od njih vrlo je brz i jednostavan. Suhomontažnim načinom polaganja parketa je toliko jednostavno da odmah nakon postavljanja možete hodati po podlozi. Osim jednostavnosti, ovaj način montaže je zaslužan i za dugotrajnu stabilnost parketa. Jedini uvjeti za kvalitetno postavljanje je čista, suha, ravna i tvrda podloga na koju se parket postavlja.
Iako troslojni parketi imaju visoku toleranciju prema vlažnosti, valja naglasiti kako je poželjno obratiti pozornost na održavanje relativne vlažnosti prostora između 45 i 60 posto te temperature prostorije između 18 i 22 Celzijevih stupnjeva. Također, poželjno je spriječiti direktan utjecaj sunčeve svjetlosti, a prilikom čišćenja najbolje je koristiti usisavače namijenjene parketima ili specijalne krpe koje privlače prašinu.