Vanjske keramičke pločice

Pločice pružaju izuzetno sigurnu zaštitu zidovima, podovima, ali i stropovima. Zbog različitih vremenskih utjecaja i veće potrebe izdržljivosti, takvu zaštitu najviše osiguravaju vanjske pločice koje ujedno i podižu izgled dvorišta ili terase na sasvim novu razinu. Danas je ponuda vanjskih pločica zaista neograničena. Naime, odabir idealne vrste pločica, boje, veličine i oblika zasigurno može biti težak zadatak.

Međutim, ispred samog dizajna pločica stoje materijali od kojih se one sastoje te kvaliteta proizvoda. Najzahvalniji takav materijal definitivno je keramika koja se koristi i za brojne druge građevinske i sanitarne opreme. Naime, keramika ima dobru toplinsku i kemijsku stabilnost te visoku tlačnu čvrstoću, a općenito je vrlo tvrd i krt materijal.

Keramičke se pločice dobivaju kroz proces grijanja i hlađenja prirodne gline i minerala, a njihova kvaliteta je zagarantirana. Upravo zbog njihovih važnih karakteristika, to jest svestranosti, one su danas i najtraženije vanjske pločice. Kada je o dizajnu keramičkih vanjskjih pločica riječ, kombinacije boja, mozaika i oblika su neograničene te svaki od njih daje poseban karakter svakoj terasi ili dvorištu.

Za razliku od ostalih materijala, velika prednost keramičkih pločica su njihova svojstva. Naime, one štite podove i zidove od različitih štetnih vanjskih utjecaja kao što su prašina, nečistoće, vlaga i neugodni mirisi. Osim za vanjsko oblaganje, keramičke se pločice mogu koristiti i kao unutarnja podloga, bilo da je riječ o zidu ili pak podu.

Koja je razlika između vanjskih i unutarnjih keramičkih pločica?

Vanjske su pločice znatno izdržljivije od unutarnjih kako bi mogle podnijeti brojna opterećenja i vremenske neprilike. One su otpornije na vodu i kemikalije, a najbolji odabir vanjskih keramičkih pločica su one koje imaju mogućnost upijanja vode manje od 0,5 %, jer su pločice koje upijaju veliku količinu vode sklonije pucanju nakon nekoliko zimskih perioda.

Vanjske keramičke pločice uglavnom su tvrdo prešane te deblje od onih unutarnjih pločica, kako bi bile čvrste i sigurne za upotrebu. U većini slučajeva, ove pločice imaju hrapaviju teksturu, odnosno neklizajuću, kako ne bi došlo do eventualnih nezgoda tijekom hodanja po mokrom podu.

Kako odabrati vanjske keramičke pločice?

Dimenzije vanjskih keramičkih pločica trebale bi ovisiti o veličini same prostorije. Primjerice, pločice većih dimenzija bolje će se uklopiti u prostrano dvorište, dok pločice manjih dimenzija bolje pristaju malim terasama, a koje bi s pločicama velikih dimenzija izgledale neuredno te vizualno smanjeno.

Kada je riječ o količini vanjskih keramičkih pločica koju biste trebali kupiti, tada ponovno govorimo o veličini samoga prostora. Valja naglasiti i kako je poželjno kupiti nekoliko rezervnih vanjskih pločica, u slučaju da vam prilikom postavljanja pukne pokoja pločica ili vam u budućnosti zatrebaju.

Što se dizajna tiče, najbolji izbor su one s motivima kamena ili drva koje se idealno uklapaju u eksterijer i prirodni ambijent. Ovim ćete “prirodnim” odabirom osigurati i lakše održavanje te manje vidljive nečistoće koje svakodnevno donosi vjetar, kiša ili snijeg. Osim boja koje izgledaju kao prirodni materijali, možete odabrati i onu koja se uklapa s vanjskom fasadom.
Kvalitata vanjskih keramičkih pločica je zagarantirana, stoga je i cijena nešto veća. No, odabir pločica nemojte gledati kao trošak nego kao korisnu investiciju koja će vam osigurati siguran i ugodan život. Ukoliko niste spremni izdvojiti određenu količinu novca za pločice, strpite se i pričekajte pogodnije vrijeme ili istražite u kojim su prodavaonicama cijene snižene.