Plinski bojleri

Tko se još nije jednom otuširao u hladnoj vodi, ne zna pravu vrijednost bojlera. Naime, postoje razne vrste bojlera, a plinski bojleri koriste plin kao glavni izvor goriva. Mnogi radije kupuju plinski bojler, upravo zbog ekonomičnosti i isplativosti glavnog izvora. Od plinskih bojlera razlikujemo zidni te kondenzacijski plinski bojler.

Zidni plinski bojleri

Zidni plinski bojleri su male kotlovnice opskrbljene svim funkcionalnim elementima, koji osiguravaju automatiziran rad centralnog grijanja i pripreme potrošne tople vode. Zidni plinski bojler je i najčešći način plinskog grijanja u stambenim i poslovnim prostorima, zbog sve veće stanogradnje u našoj zemlji. Iako nemaju najekonomičniji način iskorištavanja energije plina, ova vrsta plinskog bojlera ima mnogo prednosti.
Naime, prednosti su: zidni plinski bojler zauzima malo mjesta, relativno imaju nisku cijenu, jednostavni su i jeftini za montažu, održavanja i popravljanje, tvornički su opremljeni svim potrebnim komponentama za grijanje i potrošnu toplu vodu te imate mogućnost izbora modela prema potrebi za potrošnu toplu vodu.
Ipak, zidni plinski bojler ima i nekoliko nedostataka, a to su: prvenstveno su namijenjeni za etažno grijanje, imate ograničene mogućnosti ugradnje vezane uz dimovodni sustav te zbog konstrukcije ložišta nisu pogodni za nisko temperaturno grijanje, osim ako mu se dodaju komponente koje povećavaju nabavnu vrijednost.

Kondenzacijski plinski bojleri

Kondenzacijski plinski bojleri ima veliku ekonomičnost zbog vrlo djelotvorne kondenzacijske tehnike, u kojoj se putem izgaranja prirodni plin pretvara u korisnu toplinu. Naime, kondenzacijski plinski bojler radi samo sa temperaturom koja je potrebna za pokrivanje trenutačne potrebe za toplinom, čime su gubici minimalni.
Kod kondenzacijske tehnike kondenzacijski dimni plinovi te vlaženje ogrijevnih površina ložišta i izmjenjivača su vrlo poželjni, kako bi se skrivena toplinska energija u vodenoj pari dimnih plinova dodatno iskoristila i predala sistemu grijanja kao dodatak, dok se kod klasičnih bojlera to mora izbjegavati. Ta toplina zapravo pravi veliku razliku u ekonomičnosti između klasičnih i kondenzacijskih sistema.
Zbog udjela toplinske energije u ukupnim troškovima energije za jedno kućanstvo koje iznosi gotovo devedeset posto, kondenzacijski plinski bojler je odličan izbor. Ako Vam je primarna namjera ušteda goriva, lakše održavanje te povrat investicije kroz određeni vremenski period temeljen na razlici u potrošnji starog i novog sistema, ovo je zasigurno isplativa investicija.

Zaštita od kamenca i filtriranje vode

Tvrdoća vode, pojava kamenca i ostalih mehaničkih nečistoća česti su uzroci kvarova bojlera, no, lako ih možete spriječiti. Riječ je o preventivnoj ugradnji filterskih sistema i sistema za omekšavanje vode u stanovima i kućama. Međutim, ugradnja ponekad nije jednostavna, jer ona podrazumijeva preinaku na postojećoj vodovodnoj instalaciji, uz nužnu obradu i otvaranje zida.
Ukoliko ipak to možete izvesti u Vašem domu, na ulaz vodovodne instalacije u stan ili kuću potrebno je ugraditi kombinirani sistem za filtraciju nečistoća i omekšavanje vode, kako bi ostali kućni uređaji bili zaštićeni, odnosno kako bi im se smanjila učestalost popravaka te produljio vijek trajanja.
Na tržištu se najčešće traži ugradnja elektronskog omekšivača vode, koji je vrlo jednostavan za ugradnju te je učinkovit i dugotrajan, a zatim i ugradnja filtera za vodu s integriranim magnetom za omekšavanje vode, koji je posebno praktičan zbog mogućnosti kombiniranja različitih vrsta filtera različite gradacije.