Porculanske pločice

Pločice su neizostavna zaštita za zidove, podove ili stropove u svakom domu ili poslovnom prostoru. Osim zaštite od različitih utjecaja kao što su voda, dim te ostali vanjski utjecaji, pločice podižu izgled prostorije na sasvim novu razinu, a u današnje je vrijeme ponuda neograničena. Naime, imate mogućnost birati između brojnih vrsta, veličina, boja i oblika pločica, no ispred samog dizajna pločica stoje materijali od kojih se one sastoje.

Porculanske pločice - izdržljiva vrsta keramičkih pločica

Porculanske pločice vrlo su izdržljiva vrsta keramičkih pločica, a kako bi sačuvale te upotpunile svoju čvrstoću proizvode se pod visokim pritiskom i temperaturom. Porculanske pločice stoga su klasičan odabir za podove i zidove u javnim i poslovnim područjima koja su podložna gustom prometu kao što su trgovački centri, zračne luke, željezničke postaje i slično. Za ova područja i uvjete izloženosti potrebno je koristiti instalacijski sustav pločica.
Kao i ostale pločice, porculanske se pločice proizvode u različitim dezenima i moguće je odabrati između mat i sjajne površine. Osim što one prostoru pružaju zaštitu od različitih utjecaja, one također svakoj prostoriji daju luksuzniji izgled i ugođaj, a posebno ukoliko su pločice visokog sjaja ili dizajn pločica podsjeća na mramor. Porculanske pločice mogu biti i neglazirane ili glazirane, a čime nastaje ravna površina koja se može bogato ukrašavati.

Koja je razlika između porculanskih i keramičkih pločica?

Porculan se proizvodi od prirodne gline, odnosno porculanske se pločice stvaraju zagrijavanjem rafinirane gline, dok se keramičke pločice dobivaju kroz proces grijanja i hlađenja prirodne gline i minerala. Porculanske su pločice po sastavu tvrđe od keramičkih te obično imaju upijanje vode ispod 0.5 posto, što je izvrsno za kupaonske prostorije gdje je vlaga najprisutnija, ali i za vanjske prostore.
S druge strane, vanjsko oblaganje keramičkim pločicama nije preporučljivo. Naime, keramičke pločice nisu dovoljno izdržljive za vanjsku uporabu jer upijaju previše vode, a podložne su i pucanju u takvim uvjetima. Porculanske pločice izričito su određene za vanjsku uporabu, no u tom se slučaju može koristiti i kamen. Porculanske pločice također imaju manje onečišćenja u svom sastavu od keramičkih pločica.
Porculan je i gušći od keramike, odnosno porculanska glina je gušća, a time i manje porozna od keramičke gline. Ova karakteristika porculansku pločicu čini i težom te neosjetljivom na vlagu, za razliku od keramičkih pločica. Što se trajnosti tiče, porculan svakako pobjeđuje. Naime, on je dugotrajniji zbog svoje gustoće, čvrstoće, otpornosti na vremenske uvjete i izdržljivosti.
Pokušate li razbiti keramičku pločicu, pronać ćete drugu boju ispod gornje glazure, a kada razbijete porculansku pločicu uočit ćete kako je boja ista, a pukotina gotovo nevidljiva. Iako i porculanske i keramičke pločice mogu pucati, porculanu je ipak potrebno duže vrijeme nego keramici, i to tek na vrlo visokim temperaturama. No, navedena gustoća porculana ima i svoju lošu stranu – složenije su za rezanje od keramičkih pločica.

Keramika ili porculan?

Keramika ima manju gustoću od porculana, pa je time i lakši materijal za rezanje. Porculan je više krhak materijal te rezanje zahtijeva iskusnu ruku. Zbog manje kvalitete od porculana, keramičke pločice također su i jeftinija opcija. No, bez obzira na cijenu, valja naglasiti kako ulaganje u pločice znači ulaganje u kvalitetu življenja jer će vas porculanske pločice zasigurno služiti dugi niz godina.