Dimnjaci za kamin

Zima, snijeg, dekica, kamin, vatrica... Najljepše je kada se u zimskim mjesecima zavalite u udoban naslonjač ispred kamina te zasluženo uživate u večeri. Ipak, da bi kamin bio kvalitetan potreban je dobar dimnjak.
 

Dimnjak - završni dio sustava za grijenje

 
Promjer dimnjaka trebao bi biti veći od 20 cm, a njegova visina veća od 4 metra od mjesta priključka. Priključak treba postaviti na određenoj visini i to pod određenim kutom.
Dimnjak je završni dio sustava za grijanje, stoga nužno mora odgovarati postavljenim standardima.

Dimnjaci za kamin

Kamini su najbolje rješenje za grijanje unutarnjeg prostora jer dimnjak za kamin možete postaviti na bilo kojem mjestu. Na tržištu postoje različite vrste dimnjaka za kamin. Oni su izolirani, lagani i estetski nadopunjuju svaki prostor. Prosjek dimnjaka za kamin može biti do 800 mm i više. Imaju iznimno dugi životni vijek jer su otporni na toplinu i kiseline. Postoje kvalitetni inox dimnjaci za kaminsku peć, dimnjaci za kaminsku peć na pelete i mnogi drugi.

Dodaci za dimnjake za kamin

Osim toga, potrebni su i određeni dodatci koji se koriste pri njihovoj ugradnji. Riječ je o cijevima te kapi za dimnjak. Inox nehrđajući dimnjak za kamin najbolje je rješenje za kvalitetno grijanje i bezbrižno uživanje u hladnim zimskim danima. Nehrđajući dimnjaci nisu osjetljivi na promjene u temperaturi, prilagodljive su strukture, a sukladno tome imaju duži životni vijek. Inox dimnjaci brže se griju i brže se hlade te su otporni na pojavu vlage. Uz dimnjak za kamin, kao obvezna oprema dolazi i spomenuta kapa te cijevi za dimnjak. Kapa za dimnjak odnosi se zapravo na krovni dio dimnjaka koji vašem dimnjaku daje završni štih, ujedno štiteći ga od vremenskih neprilika jer sprječava padanje kiše o otvor. Osim toga, kapa dimnjaka odgovorna je i za regulaciju i usmjeravanje dimnih plinova.

Smjer strujanja plinova u dimnjaku za kamin

Prema smjeru strujanja plinova u dimnjaku postoje tri različita stanja; propuh, protupropuh i zastoj. Propuh u dimnjaku nastaje zbog razlike težini između toplih unutar dimnjaka koji se oslobađaju sagorijevanjem i vanjskog hladnog zraka. Osim toga, ovo stanje ovisi i o visini dimnjaka, o otporu zbog trenja plinova i sl. Protupropuh nastaje u dimnjaku i to pod utjecajem jačeg pritiska vjetra na grlo dimnjaka zbog čega se stvara nepovoljni zračni pritisak pri kojem vanjski zrak ulazi u dimnjak te usmjerava plinove iz ložišta nazad u prostoriju u kojoj se nalazi kamin.

Pravilna ugradnja dimnjaka za kamin

Dimnjak je važan dio svakog ognjišta. O njemu će ovisiti kvaliteta, pouzdanost te životni vijek kamina. Za osiguravanje stabilnog i neometanog rada, potrebno je dobro i pravilno ugraditi dimnjak kako bi dobro prianjao te pojačavao proces izgaranja. Iz tog razloga izgradnji i postavljanju dimnjaka treba pristupiti odgovorno i profesionalno. Važno je osigurati protupožarnu zaštitu, statičku stabilnost te pravilno uskladiti ložišta i ostale priključne elemente.

Prednost dimnjaka za kamin

Prednost ovakvih dimnjaka je ta što se mogu izraditi prema vlastitim željama i ukusu te tako u potpunosti uklopiti u svaki prostor. Ugradnju dimnjaka svakako prepustite stručnjacima koji će pravilno dimenzionirati dimovodni kanal kako bi cjelokupni sustav grijanja bio ispravan te kako biste vi mogli neometano i bezbrižno uživati u zasluženom odmoru. Za ispravno i kvalitetno funkcioniranje dimnjaka potrebno ga je redovno pregledavati, čistiti i održavati.