Pločice za kuhinju

Riječ “pločice” odnosi se na otporan materijal koji može biti položen u redovima na određenoj površini. Za kuhinje, taj materijal uključuje kamen, pluto, vinil, bambus, keramiku, porculan i staklo. Za podne pločice najčešće se koristi materijal vinila, pluta i bambusa, pa ponekad i porculan te keramika, a staklene pločice obično se stavljaju na zidove.

Koje pločice odabrati u kuhinji?

Vrlo je važno kakve ćete pločice staviti u kuhinju, jer osim što su nužne za čistoću zidova, one podižu izgled kuhinje na sasvim novu razinu. U današnje vrijeme imate mogućnost birati između brojnih vrsta i oblika pločica; mat ili sjajne, male ili velike, šarene ili jednobojne – izbor je na Vama. No, važno je uskladiti pločice s ostalim elementima u kuhinji te da ne budete brzopleti, jer će se ipak one za koje se odlučite u Vašoj kuhinji stajati godinama.

Prije nego što ugledate svoje pločice za kuhinju iz snova, odredite svoj proračun. Naime, kuhinjske pločice mogu biti jeftine, kao što su to primjerice pločice od vinila, a mogu biti i skuplje, kao što je to običaj kod dizajniranih keramičkih pločica.

Odabir boje pločica za kuhinju

Odabir boje pločica predstavlja važnu odluku jer na taj način ujedno odabirete ton boje u prostoriji. Ako izaberete tamnu boju pločica, to može vašu kuhinju učiniti monotonom i skučenom, pogotovo ako je kuhinja manjih dimenzija te ako nema dovoljno prirodnog svjetla.

Zidne pločice za kuhinju

Kada je riječ o zidnim pločicama, one bi trebale odgovarati podnim pločicama. Ako već imate određene zidne pločice s uzorcima, za podne pločice izaberite neutralnu, jednobojnu boju, odnosno slijedite onaj stil i temu koje već imate u svojoj kuhinji.

Isto tako, u trgovini pločice mogu izgledati drugačije nego što bi izgledale u Vašoj kuhinji, stoga je pametnije prije same kupovine malo razmisliti te zamisliti kako bi pločice pristajale kuhinji. Također, u trgovinama se koristi velika rasvjeta koju većina kuća nema.

Upotreba tamnih ili svijetlih pločica znatno mijenja izgled male ili velike kuhinje. Naime, manjim kuhinjama bolje pristaju svjetlije podne i zidne pločice jer one šire prostor, dok tamne pločice čine upravo suprotno, te su one najbolji izbor za prostrane kuhinje.

Tamne pločice također su lakše za održavanje, zbog čega brojni kupci izaberu takve pločice za svoju kuhinju, iako je ona mala. U male kuhinje moguće je, čak i poželjno, postaviti pločice većih dimenzija jer one vizualno šire i otvaraju prostor, a velikim kuhinjama odlično pripadaju pločice manjih dimenzija.

Iako su pločice za kuhinju vrlo otporne, određene vrste zahtijevaju veću brigu nego ostale. Primjerice, keramičke pločice mogu izdržati visoke temperature, no površine keramičkih pločica mogu biti neujednačene, zbog čega one mogu ispucati ili se odlomiti.

Podne pločice za kuhinju

Što se tiče podnih pločica, izaberite one koje mogu izdržati Vaše obiteljske navike. Prilikom odabira, podne pločice trebale bi izdržati često korištenje, odnosno hodanje po njima, kućne ljubimce, prolivenu hranu i piće te određena sredstva za čišćenje.

Pobrinite se da kupite podne pločice koje se i zovu “podne pločice”. Naime, ako odaberete zidne pločice za pod, koeficijent trenja će biti prenizak, što pak znači da je pod previše klizak za šetnju. Umjesto toga, izaberite podne pločice koje imaju blagi reljefni uzorak ili teksturu.