Grijanje na struju - vrste i prednosti

Na prvi spomen struje, ljudima se istog trenutka uglavnom digne kosa na glavi. Zašto je tome tako? Kao odgovor navode cijenu. Cijena možda i je jedan od razloga, no to je samo pokazatelj da nisu dovoljno upoznati sa svim prednostima koje donosi grijanje na struju.

Vrste grijanja na struju

Na tržištu postoje različite vrste električnih grijalica. Grijanje na struju uglavnom obuhvaća korištenje inverterskih klima, konvektorskih odnosno električnih radijatora. Prilikom odabira određene vrste grijalica na struju treba najprije utvrditi veličinu prostora koji će se grijati te razmotriti učinkovitost odabranog uređaja. Preporučujemo vam da savjet potražite od stručnjaka o tome gdje postaviti fiksni električni uređaj, jer u većini slučajeva upravo o tome ovisi njegova učinkovitost.

Inverterske klime

Inverterske klime su jednostavne za korištenje; inverterski kompresori reguliraju broj okretaja kompresora vanjske jedinice te omogućuju prilagodbu učinka klimatizacijskog uređaja stvarnim uvjetima.

U slučaju da je potrebno dobro zagrijati prostor, odnosno postići određenu temperaturu koja je puno niža od trenutne temperature prostora, ovi će uređaji raditi maksimalnom snagom.  U trenutku kada se postigne željena temperatura, inverterski uređaj smanjuje učinak, ali i potrošnju energije.

Tijekom zimskih mjeseci preporučuje se da se ostavi uređaj uključen preko noći kako bi održavao minimalnu sobnu temperaturu; u suprotnom, ujutro će biti puno teže zagrijati prostor i potrošit ćete puno više struje. Iako su inverterske klime skuplje, već kroz nekoliko sezona vratit će uloženu razliku u cijeni. Njihova prednost je što imaju puno duži i kvalitetniji vijek od obične klime.

Konverktorski radijatori

Konvektorski radijatori su danas sve više popularniji. Njihova osnovna karakteristika je zagrijavanje hladnog zraka pri dnu prostorije koji se podiže. Nema opasnosti od pregrijavanja radijatora niti trebaju uzemljenje. Konvektorski radijatori iznimno su male težine te ih se može ugraditi na bilo koju vrstu zida.

Električni radijatori

U ovakve se radijatore ugrađuje posebni grijač jače ili slabije snage, ovisno o potrebi. Kako bi se podesila željena temperatura, potrebno je samo zaokrenuti radni termostat. Čak i u slučaju ekstremnih hladnoća, električni se radijator može podesiti i do 90 stupnjeva. U uređaj je ugrađen sigurnosni termostat koji automatski isključuje radijator na 100 stupnjeva kako ne bi došlo do pregrijavanja. Električni radijatori osiguravaju postojanu temperaturu prostorije bez ikakvih neželjenih odstupanja temperature. Iskoristivost električnih radijatora je stopostotna, što znači da se sva električna energija pretvara u toplinsku. Za razliku od klasičnih peći kod kojih često nastaju gubitci u razvodnim cijevima i dimnjaku.

Prednost grijanja na struju

Grijanje na struju iznimno je komotno i praktično, a prednosti su više nego očite pri troškovima rada i upotrebe energenata. Životni vijek uređaja pomoću kojih se grijemo na struju puno je duži, a i troškovi ugradnje i održavanja sustava manji su u odnosu na klasično grijanje. Ako se odlučite na grijanje na struju, možete zaboraviti na godišnje preglede cjelokupnog sustava za koje biste izdvajali preko nekoliko stotina kuna. Grijanje na struju iznimno je sigurno; električni radijatori sadrže nekoliko stupnjeva zaštite koji omogućuju sigurno korištenje u vlažnim prostorima, sprječavaju prodor električne energije na kućište radijatora ili pregrijavanje uređaja. Primjereni su za korištenje u kućanstvima, osobito u slučaju obitelji s malom djecom. Na radijatore se mogu postaviti dodatni zaštitni poklopci koji će spriječiti neželjena premještanja radijatora.