Demit fasade

Kod renovacije i izgradnje kuće ili stana, gotovo je nemoguće preskočiti ugradnju toplinske izolacije, kako u zidove, tako i u krov. Razlog tome jest, prije svega, ušteda u troškovima grijanja: dobra izolacija zimi zadržava toplinu, a ljeti hladnoću. Demit fasada ima glavnu ulogu u toj uštedi: račune za grijanje može smanjiti za oko 60%.

Demit fasade - toplinska i zvučna izolacija, zaštita od truljenja i gljivica

Osim toga, ukoliko je kvalitetno izvedena, ova fasada vas osim toplinskih oscilacija, može zaštititi i od razvijanja gljivica i truljenja zida, te pruža kvalitetnu zvučnu izolaciju.

Iako se često spominje kao jedno, bitno je istaknuti kako demit fasada i toplinska izolacija nisu ista stvar: demit fasada jest fasadni zid, dok je toplinska izolacija jedan od dijelova toga zida.

Demit fasada: stiropor ili kamena vuna?

Pri izradi demit fasade moguće je izabrati između više vrsta toplinske izolacije, no primarno se koriste stiropor i kamena vuna. Oboje imaju svoje prednosti i nedostatke, pa je bitno izabrati što najbolje odgovara vašim potrebama i mogućnostima.

Stiropor - ekspandirani polistiren (EPS)

Stiropor, odnosno ekspandirani polistiren (EPS), najčešće je korišteni materijal u posljednjih pola stoljeća zbog svojih mehaničkih i termičkih svojstva koji ga čine idealnim izolatorom topline. Ukoliko se odlučite staviti stiropor izolaciju u vašu demit fasadu, bitno je znati da je on klasificiran kao B1, odnosno teško zapaljiv materijal, pa tako samogasivi stiropor pri dodiru s vatrom ne gori, već se samo tali. Osim toga, ne pokazuje nikakve strukturalne promjerne u temperaturnom rasponu od -180 do +100 Celzijevih stupnjeva, a toplinska vodljivost mu je manja od one koju zahtijevaju norme. Štoviše, što mu je gustoća veća, toplinska vodljivost je manja, a raste i otpor prema difuziji vodene pare.

Kamena vuna

Instalacija kamene vune u demit fasadu nešto je skuplji izbor, no ne bez razloga. Kamena mineralna vuna, koja se izrađuje od kombinacije kamenih minerala bazalta, diabaza i dolomita te ugljena koksa, ima protupožarnu kategoriju A1, što znači da je u potpunosti negoriva: njezina točka taljenja jest preko tisuću stupnja Celzijevih. Osim toga, njezin izrazito mali koeficijent toplinske vodljivosti čini kamenu vunu idealnom toplinskom izolacijom. Uz to je i više ekološki izbor s obzirom da je izrađena od u potpunosti prirodnih materijala.

Izrada demit fasade

Demit fadsada izrađuje se u nekoliko koraka. Prije svega, bitno je pripremiti zid na koji se fasada postavlja, nakon čega se postavlja izolacijski materijal (stiropor ploče ili kamena vuna). Ovdje je vrlo važno pripaziti na samo lijepljenje izolacije, odnosno vrstu ljepila koje se koristi.

Po tome slijedi tiplanje, odnosno pričvršćivanje izolacije na odgovarajućim mjestima uz pomoć plastičnih tipla kako bi se fasada dodatno stabilizira, te prvo gledajne. Ovo uključuje zaglađivanje fasade, te rabicirnje, odnosno utiskivanje staklenih ili plastičnih mrežica ljepilom u materijal, a s funkcijom armiranja, to jest učvršćivanja konstrukcije fasade.

Dekoracija fasade

Konačno, slijede završno fino gletanje, te grundanje, što je osnovni sloj završne fasada, te kraju i sam završni sloj, odnosno dekoracija. Dekoracija se, naravno, odnosi na boju koju ćete odabrati kao vanjski izgled kuće, pri čemu se za stiropor izolaciju općenito preporučuju akrilne boje koje nisu paropropusan, dok se za kamenu vunu koriste paropropusane silikatne boje.